COMPING Nova donacija Centru za neurorazvojnu integraciju refleksa

Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa dobio je proteklih dana od tvrtke Comping vrijednu donaciju u iznosu od 30.000 kuna za unapređenje terapija, koje provodi s djecom s teškoćama u razvoju - Down sindrom, cerebralna paraliza, poremećaji iz autističnog spektra

Dijete s teškoćama, ilustracija.

 

Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa je udruga koja okuplja stručnjake, roditelje osoba s teškoćama u razvoju te djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju. Predsjednik je Aleksandar Karanfiloski, dipl. def.

- Veliki naglasak našeg rada ide prema poboljšanju kvalitete života putem neurorazvojne metode integracije refleksa, sport i art terapije. Pokrenuli smo keramičku radionicu za desetoro naših korisnika. Osmislili smo i provodimo radionicu rekreacijskog veslanja s KKK Matija Ljubek i radionicu plesne terapije za desetero naših korisnika. U sklopu našeg kabineta provodimo terapije integracija refleksa te terapije kroz likovnu, plesnu, glazbenu i kazališnu radionicu po švedskoj Freja metodi. Pokrenuli smo para taekwondo radionicu za djecu s teškoćama u razvoju. Ostvarili smo suradnju u vidu sufinanciranja projekata s nadležnim ministarstvom te s Gradom Zagrebom. Potpisali smo trogodišnji program s Gradom Dubrovnikom kako bi za djecu s teškoćama u razvoju na području Dubrovnika osigurali terapije integracija refleksa - pojašnjeno je u priopćenju.

Hrvatska ICT tvrtka Comping i ove je godine donirala sredstva Centru za neurorazvojnu integraciju refleksa kako bi poduprla rast i razvoj usluga koje centar pruža svojim korisnicima. Donacija bi trebala omogućiti daljnji razvoj radionica i terapija koje pomažu u osamostaljivanju i socijalnom, obrazovnom i poslovnom uključivanju osoba s teškoćama u razvoju. Ovogodišnjom donacijom nastavljena je akcija iz 2019. godine, kada je Comping organizirao prodajnu akciju računala kako bi se prikupila sredstva pomoću kojih je centar razvio brojne radionice s ciljem poticanja uspješnijeg uključivanje djece i odraslih s teškoćama u razvoju u društvo.

- Donacija poput ove Compingove pomaže nam da povećamo stručni tim udruge i osiguramo veći izbor terapija za naše korisnike. Također, omogućuje nam provoditi europske projekte koji zahtijevaju veće ljudske i financijske kapacitete udruge. Uz ovakve potpore cilj nam je proširiti naše djelovanje i osigurati veći i adekvatniji prostor za našu udrugu - rekao je Aleksandar Karanfiloski, predsjednik Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa. 

Centar trenutno održava osam radionica u kojima sudjeluje devedesetak članova, od kojih najveći broj djece i mladih s Down sindromom te djece sa cerebralnom paralizom i drugim razvojnim teškoćama. Velik dio aktivnosti koje centar provodi fokusira se na poboljšanje kvalitete života putem neurorazvojne metode integracije refleksa te art terapije. U sklopu terapije provode se keramička, glazbena, likovna, kazališna i plesna radionica, individualne terapije integracije refleksa te radionice rekreacijskog veslanja i veslanja na dasci.

Sve aktivnosti provode se s ciljem unapređivanja zdravstvene i psiho‐socijalne skrbi, obrazovanja, zapošljavanja i uključivanja osoba s teškoćama u razvoju u društvenu zajednicu te poticanja znanstvenih i drugih istraživanja vezanih uz osobe s teškoćama u razvoju. Unatoč činjenici da je njihov rad prepoznat od nadležnog ministarstva, centar i dalje nema vlastiti prostor u kojem može održavati radionice, već ovisi o različitim lokacijama diljem grada. Trenutno se radionice odvijaju u prostorima vrtića i škola, privatnim umjetničkim ateljeima i kabinetima pa se u centru nadaju da će njihov problem s prostorom uskoro biti prepoznat i riješen kako bi imali jedinstveno mjesto za održavanje radionica.

- Zadovoljstvo nam je pratiti rad centra, od naše prve suradnje 2019. godine do danas te vidjeti kako je naša potpora doprinijela razvoju udruge i direktno pomogla velikom broju djece. Radionice i terapije od velikog su značaja za napredak djece te je s njima važno krenuti od najranije dobi, stoga nam je drago da smo kroz ovu inicijativu imali priliku pomoći u stvaranju bolje budućnosti za djecu s teškoćama u razvoju. Nadamo se da će se rad centra prepoznati i na široj razini - izjavio je Davorin Greblički, član Uprave Compinga.

Inače, kako saznajemo iz priopćenja, Comping podupire poslovanje perspektivnih tvrtki stvarajući inovativna IT rješenja i s njima povezane usluge, kreirane prema potrebama korisnika. Više od 30 godina nudi poslovna tehnološka rješenja i jedna je od vodećih ICT tvrtki u Hrvatskoj. Zapošljava preko 130 stručnjaka iz različitih područja te poznaje i prati nove tehnologije i doprinosi njihovom razvoju. Comping zamišlja, dizajnira i raspoređuje nove tehnologije na inovativan način, čime pruža cjeloviti pristup od planiranja do realizacije. Svaka suradnja pokrivena je jedinstvenom kombinacijom tehnologije, znanja i iskustva. Comping vjeruje da tehnologija nije poteškoća kojoj se treba prilagođavati, nego rješenje pomoću kojeg se vizija pretvara u stvarnost.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti