PROJEKT AGORA Idealno mjesto za upoznavanje s najnovijim dostignućima u području digitalnog svijeta za slijepe i slabovidne

Sudionici su uglavnom korisnici pomoćne tehnologije i željni su novih saznanja koja će im unaprijediti život, kad već o ovoj tehnologiji govorimo, kaže Jan Bloem

Projekt Agora

 

Znate li možda što je ICT? Za one neupućene, riječ je o kratici za informacijske i komunikacijske tehnologije koja se odnosi na internet, bežične mreže, mobitele, računala, softver, video-konferencije, društvene mreže te druge medijske aplikacije i usluge.

Sveučilišni centar LTT2 dva puta godišnje organizira Agoru - konferenciju na temu korištenja ICT-a od strane slijepih i slabovidnih osoba.

Agora je, naime, idealno mjesto za upoznavanje s najnovijim dostignućima u području digitalnog svijeta, od kojih će neka prvi put biti predstavljena na češkom jeziku, no ovdje je bitno stjecanje novih znanja namijenjenih slijepim i slabovidnim osobama.

Detaljan program i više informacija o njegovom nadolazećem izdanju (četvrtak, 25. studenog) dostupni su na ovoj poveznici.

Sudjelovanje je besplatno i također nije potrebna registracija - program će se javno prenositi na YouTube kanalu Teiresias centra (na engleskom) ili možete pratiti češku verziju na Facebook stranici Teiresias centra.

- I još jedna ljubazna molba. Možete li nam pomoći da proširimo vijest o Agori putem vaših društvenih mreža? Nadamo se da bi njegov program mogao biti od interesa za mnoge slijepe ili djelomično slijepe osobe u Europi budući da su povratne informacije koje dobivamo vrlo pozitivne - poručuju iz Teiresias centra.

Jan Bloem, voditelj međunarodne prodaje u Freedom Scientific/Vispero, kaže kako je prvi put prisustvovao konferenciji Agora 2018. godine i bila mu je velika čast što je ujutro bio glavni govornik. Konferencija je bila dobro posjećena, a povratne informacije publike bile su vrlo ohrabrujuće.

- Sudionici su uglavnom korisnici pomoćne tehnologije i željni su novih saznanja koja će im unaprijediti život, kad već o ovoj tehnologiji govorimo. Prijevod je bio vrlo dobro organiziran i kvalitetan. Također sam mogao vrlo dobro mogao pratiti rasprave na lokalnom jeziku - svjedoči Jan.

Jaume Cunill iz tvrtke Tech4Freedom objašnjava kako ga je Agora oduševila snažnim i učinkovitim pristupom korisnicima, dakle slijepim i slabovidnim korisnicima.

- Primijetio sam da su se jako trudili kako bi posjetiteljima pružili najbolja rješenja iz Češke i inozemstva. A ono što mi se posebno svidjelo je da je tim Agore, fokusirajući se na slijepe i slabovidne osobe, stvorio ugođaj koji vrijedi širiti i na neke druge sfere. Tvrtke koje su, naravno, predstavljale rečene osobe, osjetile su prekrasan hepeninig, pronalazeći entuzijastične ljude koji su pohađali radionice, koji su davali nevjerojatne ideje za poboljšanje naših proizvoda i maštovite primjere kako će ih koristiti kada ih imaju. Agora to postiže fokusiranjem na slijepe i slabovidne osobe, a tako tvrtke uključene u projekt postižu rezultate izvan mašte. Ovo bi trebao biti model koji će slijediti sve tvrtke diljem svijeta - kaže Jaume Cunill.

I zato postanite dijelom tima Agore. Ništa ne boli, rizika nema, a život vam se u samo nekoliko trenutaka može promijeniti. Nabolje.

 

In Portal