RIJEKA Ovacije na Bonda u Hrvatskom kulturnom domu

Donosimo dio zanimljivog osvrta na riječki detektivski film o Bondu, predstavljen na Međunarodnom festivalu filmova koje stvaraju osobe s invaliditetom 'Uhvati film'

Prizor s projekcije, publika.

 

Teško je u nekoliko riječi opisati atmosferu koja je upriličena u sušačkom Hrvatskom kulturnom domu, ponedjeljka 15. studenog. 'Uhvati film' je međunarodni festival filmova koje stvaraju osobe s invaliditetom.

Vidjeli smo 7-8 jako dobrih filmova iz Irana, Engleske, Rusije i drugih zemalja koje je birao festivalski međunarodni žiri. Atrij HKD-a bio je ugodno popunjen, točno koliko su mjere koje su na snazi dozvoljavale. A da ih nije, bilo bi puno više ljudi.

Publika je zainteresirano komentirala sve filmove s voditeljima iz Udruge Spirit. Ipak, napetost i iščekivanje mogli su se doslovno rezati kad je na kraju najavljena 'domaća' radinost. Riječki detektivski film, nazvan po novom Bondu. Ima li to veze s Bondom? Naravno da nema previše, tek je na neki način odana posveta slavnom agentu, nazivom, ali i zgodnom igrom logotipa jer riječki agent nije 007 već o1o, pri čemu su nule kolica, točnije kotači.

Da, detektiva glumi momak u kolicima, a i skoro svi glavni glumci su mladi s invaliditetom. Vjerujte da invaliditet nećete 'niti primjetit'.

Film je osim na Bonda, htio zamirisati i na stare Film noire detektivske filmove. Da li je uspio? Ooo, da! Glazbom, bojom, naracijom glavnog glumca koji 'mislima' pripovijeda radnju, akcijom, ljubavnim scenama, ali naročito nenametljivom i šarmantnom glumom mladih ljudi koji su iako prvi puta na filmu, toliko spontani, da im je svaka mala greška samo dodatna sol i papar na odlično zamišljen ručak.

Film duhovito govori o mafiji koja trguje zemljom i vodom, dok narodu baca kosti da se zabavlja (odnekud nam poznato?). Dakle, daleko je to od banalnog amaterskog sadržaja kakav smo očekivali. Osim odličnih mladih aktera, tu je totalno pogođeni Lucio Slama, koji je učestvovao kao podrška, i uvijek sveprisutni Šajeta, s malom ulogom i naravno soundrackom. Jer upravo njegova pjesma, koji su klinci obradili nosi cijeli film (uz dodatne jazz numere i maestralno izvedenu instrumentalnu History repeating u odjavi).

 

Izvor: Rijeka Danas

 

Povezane vijesti