ZAGREB Četvrta konferencija žena s invaliditetom posvećena obiteljskom nasilju

Tema konferencije bila je posvećena obiteljskom nasilju nad ženama s invaliditetom, što predstavlja veliki izazov za pokret osoba s invaliditetom, ali i za stručnjake te donositelje odluka

Konferencija žena s invaliditetom

 

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i SOIH - Mreža žena s invaliditetom u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Zagreba povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održali su 4. Konferenciju žena s invaliditetom, 24. studenoga u Zagrebu, objavljeno je na www.hsuir.hr.

Tema konferencije bila je posvećena obiteljskom nasilju nad ženama s invaliditetom, što predstavlja veliki izazov za pokret osoba s invaliditetom, ali i za stručnjake te donositelje odluka.

O položaju žena s invaliditetom, obiteljskom nasilju u RH, invaliditetu u feminističkoj perspektivi, pravima iz Direktive o žrtvama za osobe s invaliditetom, aktivizmu ženskih grupa govorili su Branka Žigante Mašić, umirovljena sutkinja Visokog prekršajnog suda u RH, Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Gordana Jurčević, članica SOIH - Mreža žena s invaliditetom, Rada Borić, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, Zoran Burić, prof. dr. sc. s Pravnog fakulteta, Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i Mira Katalenić, predsjednica za Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, dok su o iskustvu života s invaliditetom progovorile same žene s invaliditetom Stella Franjić, Senada Halilčević, Mira Katalenić, Silvana Strunjak i Dijana Vincek, pojašnjeno je.

Na kraju je održana Panel rasprava na kojoj su sudjelovale Marinka Bakula-Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Lana Bobić iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, Tajana Broz iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Sanja Salkić iz Ureda pučke pravobraniteljice RH.

Na Konferenciji su sudjelovali i djelatnici Hrvatskog saveza udruga invalida rada.

 

Izvor: Hrvatski savez udruga invalida rada

 

Povezane vijesti