EDUKACIJSKO-REHABILITACIJSKI FAKULTET Podizanje svijesti studentske populacije o teškoćama s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom

Svrha ovog projekta nije 'još jedan informativni letak' ili humanitarna akcija, već pružanje prilike studentima da se upoznaju sa stvarnim osobama s invaliditetom i na vlastitoj koži iskuse djelić njihova iskustva

 

Projekt 'OSI - Otkrij, spoznaj, iskusi!' osmišljen je od strane članica Studentskog zbora Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a održat će se 3. prosinca 2021. u terminu od 17 do 20,30 sati, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Kako je najavljeno, cilj projekta je podizanje svijesti studentske populacije o nekim od svakodnevnih izazova s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Osmišljene su interaktivne i zabavne radionice kroz koje će šira populacija moći bar na par trenutaka osjetiti kako je to biti i živjeti kao osoba s invaliditetom ili dijete s teškoćama u razvoju.

Temeljna svrha projekta je edukacija studentske populacije o određenim teškoćama s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno suočavaju, kako bi ih bolje razumjeli te im ispravno pristupali.

- Vidljivo je te se nerijetko spominje i na samom Fakultetu kako je prvi korak kvalitetne inkluzije edukacija, a iskustveno učenje upravo je jedan od najkvalitetnijih i studentima najdražih načina učenja. Stoga smo ovaj projekt osmislile u obliku malih edukativno-iskustvenih radionica koje bi se održavale u dvorani 'PAUK' Studentskog naselja Stjepan Radić upravo na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca 2021.

Radionice bi izvodili studenti sva tri studijska smjera, preddiplomske i diplomske razine. Tako bismo, osim glavnog (ranije istaknutog) cilja željele potaknuti i umrežavanje te timski rad studenata unutar našeg Fakulteta - stoji u priopćenju organizatora.

- Radionice bismo realizirali u obliku malih 'štandova' odnosno punktova, od kojih bi svaki pokrivao jednu od navedenih kategorija: osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s oštećenjem vida, senzorne disfunkcije kod OSI (iako nisu invaliditet same po sebi, često su prisutne i uvelike utječu na život osoba), osobe s motoričkim teškoćama, osobe s oštećenjem sluha, osobe kojima je učinjena totalna laringektomija, nasilje nad osobama s invaliditetom (s posebnim naglaskom na osobe s oštećenjima sluha kao najranjiviju skupinu).

Na svakom od štandova nalazilo bi se nekoliko volontera (studenata Edukacijskorehabilitacijskog fakulteta), koji bi informirali zainteresirane studente o određenoj teškoći i ispravnim načinima pristupanja osobama s invaliditetom te bi provodili male iskustvene radionice. Organizacijski tim već je razradio osnovni koncept svakog od punktova, no svi su koncepti podložni promjenama, ovisno o savjetima predmetnih nastavnika koji se bave određenim područjem, kao i idejama volontera koji će sudjelovati u samom izvedbenom dijelu projekta.

Važno nam je također da se vodimo načelom 'Ništa o nama, bez nas' te bismo u proces izrade i provedbe radionica uključile i osobe s invaliditetom, ukoliko bi pristale sudjelovati uživo ili putem multimedijskih unaprijed snimljenih sadržaja koji bi se prikazivali na dan provedbe projekta.

Osim samih radionica, planirana je izrada informativnih letaka koji će se dijeliti studentima kao kratak podsjetnik na radionice. Ovaj bi letak uključivao općenite informacije o invaliditetu, Međunarodnom danu osoba s invaliditetom, citate osoba s invaliditetom i dio koji se odnosi na nasilje.

Osim letaka, za svaki punkt planirana je izrada plakata na kojemu bi bile najvažnije informacije o problematici koja se obrađuje na istom. Također, biti će izrađeno i nekoliko promotivnih postera koje će postaviti na oglasne ploče na Fakultetu i unutar studentskog doma, kako bi se povećao interes studenata za sudjelovanje.

- Smatramo kako bi ovaj projekt omogućio jedinstvenu priliku za kvalitetnu suradnju studenata sva tri smjera Edukacijsko-rehabilitacijskog projekta, a kroz koju bismo mogli široj studentskoj populaciji dati priliku da djelomično iskuse teškoće s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom svaki dan, da razgovaraju s njima i dobiju sliku inkluzije kakva bi zaista trebala biti i kakva ona trenutno jest. Svrha ovog projekta nije 'još jedan informativni letak' ili humanitarna akcija, već pružanje prilike studentima da se upoznaju sa stvarnim osobama i na vlastitoj koži iskuse djelić njihova iskustva. Želimo preusmjeriti fokus s pojma invaliditeta na OSOBU s invaliditetom, a teoriju spojiti s praksom - zaključak je priopćenja.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti