VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Svjetla adventa kao simbol ljubavi

Svakome, baš svakome, podarena je prilika darivanja svjetla adventskih svijeća, svjetla vjere u sebe i u dobro u ljudima. I zato se naše svjetlo, ta nada i trud da se nešto na bolje može promijeniti, nikada ne smije ugasiti

Advent, ilustracija

 

Dani iščekivanja, životne nade i radosti, dani koji donose svjetlo tmurnima i turobnima, koji stavljaju ruku na naša ramena, koji nas podržavaju i održavaju, koji ne dozvoljavaju da potonemo.

Dani adventa ili došašća, toliko važni u našim životima.

Zapalili smo prvu svijeću na adventskom vijencu, svijeću nade, onu u narodu zvanu 'proročanska'.

Uskoro ćemo zapaliti i drugu, onu koja simbolizira mir, našu svijeću 'pomirilicu'. Udahnut ćemo život i trećoj, onoj 'pastirskoj', simbolu radosti, koja kao svirka frule dobrog pastira razgrće sivilo sumornih dana donoseći svjetlo sunca, baš ono sunčevo svjetlo s neponovljivih slika Gabrijela Jurkića, svjetlo i stvarno i pomalo 'anđeosko', ono kojim će nas obasjati četvrta - adventska svijeća ljubavi.

Pred nama je vrijeme blagdanskog darivanja. Sve češće se okrećemo materijalnom, zaboravljajući da je pažnja prema dragim nam osobama najvredniji dar. Dovoljna je lijepa riječ i onaj nadaleko prepoznatljivi, a tako jednostavan - 'dobar dan, kako ste', pozdrav darovan od srca, koji osnažuje nama bliske osobe, ali i neznance - na ulici, u trgovini, na poslu, dajući im osjećaj da nisu sami, da hodamo zajedno s njima, sa svim lijepim trenucima, ali i s njihovim brigama, strepnjama, tjeskobama. Naš je to plamičak svjetla, naša darovana nada, mir, radost i ljubav.

Svakome, baš svakome, podarena je prilika darivanja svjetla adventskih svijeća, svjetla vjere u sebe i u dobro u ljudima. I zato se naše svjetlo, ta nada i trud da se nešto na bolje može promijeniti, nikada ne smije ugasiti.

'Bez obzira koliko duga je noć, jutro će sigurno doći,' kaže stara afrička poslovica.

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti