Održana sjednica Povjerenstva Vlade za osobe s invaliditetom

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, u četvrtak je putem video veze održana sjednica Povjerenstva Vlade za osobe s invaliditetom na kojoj su predstavljene dosadašnje aktivnosti i postignuća u promjenama politika za osobe s invaliditetom

Marija Pletikosa, arhiva.

 

- Kroz donošenje zakona i nacionalnih dokumenata radimo na unapređenju kvalitete života i osnaživanju korisnika u samostalnom ostvarivanju osnovnih životnih potreba te njihovog aktivnog uključivanja u svijet rada i društvo u cjelini - naglasila je uvodno državna tajnica Ministarstva rada i socijalne politike Marija Pletikosa.

U mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) uključeno je 1109 osoba s invaliditetom, što je 28,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a isplaćeno je ukupno više od 24 milijuna kuna. U razdoblju od siječnja do listopada 2021. godine je za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom izdvojeno više 81 milijuna kuna, istaknuto je u priopćenju.

Poticaje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koristilo je 590 poslodavaca, odnosno 2042 zaposlene osobe s invaliditetom, ukupno je isplaćeno više od 56 milijuna kuna te se očekuje da će do kraja godine biti isplaćeno još 50 milijuna kuna.

Također, od 1. siječnja 2021. uvedene su dvije nove vrste poticaja - sufinanciranje troškova prijevoza osoba s invaliditetom i sufinanciranje troškova rada stručnih radnika u integrativnim i zaštitnim radionicama. Osim toga, povećana je osnovica za izračun subvencije plaće i omogućena je naknada troškova obveznog zdravstvenog osiguranja za sve zaposlene osobe s invaliditetom.

Poticajnim mjerama, iz evidencije HZZ-a zaposleno je ukupno 2338 osoba s invaliditetom, što je 13,5 posto više u odnosu na razdoblje siječanj-listopad 2020. godine, a broj evidentiranih u Očevidniku zaposlenih osoba s invaliditetom povećao se za 4,7 posto.

Kako bi se osobama s invaliditetom osigurala mogućnost većeg stupnja uključenosti u zajednicu, šire se i usluge osobne asistencije pa je trenutno zaposleno 2338 osobnih asistenata, a uslugu u 2021. godini koristi 2338 osoba s invaliditetom, što je povećanje gotovo za 800 korisnika u odnosu na 2016. godinu.

Za uslugu osobne asistencije, videće pratitelje i tumače znakovnog jezika udrugama je od 2016. do 2021. dodijeljeno ukupno 410 milijuna kuna. Na godišnjoj razini za uslugu osobne asistencije izdvaja se 125 milijuna kuna.

Za sljedeće dvogodišnje razdoblje planirano je povećanje vrijednosti poziva s 56 milijuna kuna na 71 milijun kuna, a u tijeku je izrada nacrta prijedloga Zakona o osobnoj asistenciji čije je donošenje planirano za četvrti kvartal 2022. godine.

- I nadalje ćemo raditi na poboljšanju uvjeta u svrhu aktivnijeg uključivanja i ravnopravnog sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu kroz sprečavanje bilo kakve diskriminacije i snaženje svih oblika društvene solidarnosti - rekla je državna tajnica Pletikosa.

Donošenjem Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o inkluzivnom dodatku planiranima za sljedeću godinu dodatno će se ojačati socijalna uključenost i kvaliteta života osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, zaključila je.

Također, uz donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu, u fazi donošenja su i tri nacionalna plana među kojima je i Nacionalni plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2027. koji omogućuje korištenje sredstava EU fondova. Naglasak je na području obrazovanja, zapošljavanja, osiguravanja pristupačnosti uslugama i pravovremenih reakcija u kriznim situacijama.

 

Hina

 

Povezane vijesti