HRVATSKE UDRUGE PARAPLEGIČARA I TETRAPLEGIČARA Kampanja ‘Misli na mene, osvijesti moje probleme’

Iz Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) pokrenuli su kampanju ‘Misli na mene, osvijesti moje probleme’ na Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se, diljem svijeta, obilježava 3. prosinca

Osoba u kolicima i asistent ulaze u tramvaj, ilustracija.

 

Riječ je o kampanji osvješćivanja o društvenim i arhitektonskim barijerama s kojima se osobe u kolicima svakodnevno susreću, a oduzimaju im slobodu samostalnog kretanja, priopćeno je iz HUPT-a koji je upozorio kako je nepristupačnost gradskoga okoliša jedna od bitnih dimenzija njihove društvene diskriminacije.

U posljednjem istraživanju iz 2019. u Zagrebu, u dijelovima gradskih četvrti Gornji grad (Medveščak), Donji grad i Trnje, ustanovljeno je da osobe u motornim invalidskim kolicima ne mogu samostalno prijeći čak 22 posto ukupne duljine pločnika (istraženo je 656 prijelaza) i 16 posto pješačkih prijelaza, odnosno njih 105, a za svladavanje 19 posto duljine pločnika i devet posto pješačkih prijelaza potrebna im je pomoć više od jedne osobe.

Rampe za ulazak u javne ustanove često su nepropisno izvedene i strme. Iako rampe za samostalni ulaz u javni prijevoz postoje u vozilima, one nisu u stalnoj uporabi, a dio građana još uvijek nije svjestan čemu služe dodatna proširenja na parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom, upozorili su.

Naizgled male prepreke osobama u kolicima nepremostiva su barijera, pa će kampanju ‘Misli na mene, osvijesti moje probleme’ poduprijeti četiri situacijska videa kojima će se javnost informirati i educirati o tome što ih sputava i što im je potrebno za nesmetano kretanje.

Iz HUPT-a su pozvali građane da se priključe njihovoj kampanji uz hashtag #MisliNaMene.

Mislite na osobe u kolicima, osvijestite njihove probleme jer oko 15 posto svjetske i 12 posto hrvatske populacije ima neki oblik invaliditet, istaknuli su.

 

Hina

 

Povezane vijesti