Završna konferencija za medije projekta ‘Videći pratitelj Županijske udruge slijepih Split’

Cilj projekta je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba u zajednicu te unapređenje kvalitete njihova života što se postiglo pružanjem usluga videćeg pratitelja

Prizor s konferencije.

 

Županijska udruga slijepih Split dana 3. prosinca 2021. predstavila je rezultate projekta ‘Videći pratitelj Županijske udruge slijepih Split’ na održanoj završnoj konferenciji za medije. Projekt je financiran u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 493.454,49 kuna s duljinom trajanja od 30 mjeseci.

Cilj projekta je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba u zajednicu te unapređenje kvalitete njihova života što se postiglo pružanjem usluga videćeg pratitelja.

Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih Split ustvrdio je kako su slijepe osobe suočene sa značajnim problemima prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti poput odlaska u dućan, posjeta liječniku i slično, dok videća osoba ne razmišlja o tome. Naglasio je kako je usluga videćeg pratitelja predviđena ovim projektom utjecala na povećanje kvalitete života slijepih osoba jer su mogle obavljati svakodnevne aktivnost bez traženja pomoći obitelji ili društva u kojemu se nalaze.

Također, napomenuo je da su zadnje dvije i pol godine članovi udruge imali priliku bez opterećenja obavljati sve svoje socijalne aktivnosti bez osnovne prepreke koje uzrokuje nedostatak vida. Od predviđenih minimalno 20 korisnika, usluge pratnje su koristila 52 člana čime su iznimno zadovoljni, a jedna osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada obučena je za specifičnu vrstu posla pružanja osobne asistencije OSI.

Nives Galić, videća pratiteljica, prisjetila se dogodovština na terenu, ali i poručila da je sretna i zadovoljna poslom koji će i dalje obavljati.

Kordinatorica projekta Jasna Giljum Kukoč iznimno je zadovoljna odazivom članova udruge koji su prihvatili Nives kao članicu njihove obitelji i prepustili se u njene sigurne ruke pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Zahvalila se svim medijima koji redovito prate i potpomažu u medijskoj promociji rad Županijske udruge slijepih Split.

Jedan od dugogodišnjih članova udruge Drago Smoljanović objasnio je kako mu je usluga videće pratnje olakšala svakodnevne aktivnosti jer živi sam, kao i većina članova.

Nakon konferencije članovi su se nastavili družiti uz prigodnu zakusku i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

 

Izvor: Županijska udruga slijepih Split

 

Povezane vijesti