LOŠA VIJEST Jeste li mislili da će se zabraniti primjena elektrošokera za osobe s invaliditetom?

Godinama su zagovornici osoba s invaliditetetom, aktivisti i odvjetnici, radili na zaustavljanju upotrebe elektrošokera tvrdeći da su oni jedno veliko zlo

Sjedinjene Američke Države, ilustracija

 

Nema tome dugo, no nadležni sud odbio je preispitati zahtjev Uprave za hranu i lijekove (u daljnjem tekstu: FDA) zabranu tzv. elektrošokera za osobe s invaliditetom.

Uprava za hranu i lijekove, eh pa to je FDA, ponovno je odbijena od strane saveznog žalbenog suda u svom dugogodišnjem nastojanju da zabrani uređaje koji se koriste za davanje električnih šokova osobama s teškoćama u razvoju.

U pitanju su uređaji za koje se vjeruje da se koriste u samo jednoj ustanovi u Sjevernoj Americi, notornom Edukativnom centru Judge Rotenberg u Cantonu, u državi Massachusetts, koji, eto, služi djeci i odraslima s teškoćama u razvoju, kao i onima s problemima u ponašanju i emocionalnim problemima.

Oni koji rade s mališanima s autizmom, pa i s onim odraslima, svjedoče kako nije lako uspostaviti normalnu komunikaciju s takvim osobama. Plemenita je to misija, duhovna i lepršava, no suočimo se sa stvarnošću.

Godinama su zagovornici osoba s invaliditetetom, aktivisti i odvjetnici, radili na zaustavljanju upotrebe elektrošokera tvrdeći da su oni jedno veliko zlo.

Podržavatelji Rotenberg centra - a tko su ti? -  kažu da su uređaji za električnu stimulaciju posljednje sredstvo za osobe s neprilagođenim ponašanjem koje nisu reagirale na druge tretmane. Ne može stručni tretman ili lijepa riječ, utjeha - evo ti elerktrošoker.

U zaključku objavljenom prošle godine, FDA kaže da uređaji predstavljaju nerazuman i značajan rizik od bolesti ili ozljede, navodeći dokaze o psihičkim i fizičkim rizicima, uključujući opekline, oštećenje tkiva, pogoršanje osnovnih simptoma, depresiju, anksioznost i posttraumatske stresni poremećaj.

Odvjetnici koji se bore za tamošnja prava osoba s invaliditetom, časna tvrtka Autistic Self Advocacy Network, koji su se dugo borili za prestanak upotrebe elektrošokera za discipliniranje određenih osoba s invaliditetom, rekli su u izjavi da su 'ogorčeni' odlukom suda da ne razmotri slučaj, dopuštajući Rotenberg centru da nastavi koristiti uređaje, te divne elektrošokere koje ti u sekundi promijene život.

Derpesija, malaksalost, i tome slično.

Rotenberg centar uložio je tužbu jer je FDA pogriješila što je zabranila uređaje za električnu stimulaciju u svrhu liječenja agresivnog ili samoozljeđivajućeg ponašanja. Elektrošokovi, zar ne? Sigmund Freud, pred kojim se danas crvenimo zbog njegovih teorija o seksualnosti, grohotom bi se smijao. Bez škakiljanja.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti