PROJEKT ADOBE Najmom asistivne opreme turistička odredišta u Slavoniji i Baranji postaju dostupnija osobama s invaliditetom

Komplet opreme čine lifter, elektromotorni krevet, skuter, elektromotorna i aktivna invalidska kolica, te razni dodatci i oprema

Projekt Adobe, ilustracija

Ilustracija

Više od 120 tisuća kuna uloženo je u nabavu raznovrsne opreme za osobe s motoričkim oštećenjima, kojima je sada Osječko-baranjska županija dostupnija no ikad prije. Naime, kroz prekogranični projekt ADOBE je osigurana asistivna oprema koju će besplatno moći unajmiti osobe s invaliditetom kako bi ravnopravno pristupile turističkim atrakcijama, dok će ista usluga biti dostupna i pružateljima usluga u turizmu kako bi se poboljšalo iskustvo svih posjetitelja. Na ovaj način, vrata Slavonije i Baranje se otvaraju velikoj skupini potencijalnih turista, odnosno osobama s različitim vrstama invaliditeta.

Lifter, krevet, skuter, kolica, dodatci i pomagala

Komplet opreme koja će nabaviti kroz projekt čine lifter, elektromotorni krevet,skuter invalidska kolica, elektromotorna invalidska kolica i aktivna invalidska kolica, dvije vrste elektromotornih dodataka za kolica te po troje ručnih invalidskih kolica, okvira za hodanje i štapova za hodanje.

Uz asistivnu opremu, osobe u invalidskim kolicima moći će aktivno istraživati odredišta koja posjećuju, savladavati za njih do sada nepremostive prepreke na terenu te ugodnije boraviti u objektima u kojima su smješteni diljem Slavonije i Baranje. Za osobe u invalidskim kolicima posebno će zanimljivi biti elektromotorni dodatci za kolica, koji značajno poboljšavaju mobilnost, ali i omogućavaju kretanje po strmim terenima i usponima.

Kako unajmiti opremu i kome je namijenjena?

Oprema će se moći unajmiti jednostavnim ispunjavanjem obrasca na  projektnoj web stranici te putem aplikacije ADOBE Interreg HU-HR, koja se može preuzeti za Android ili iOS uređaje.

Asistivna oprema je prvenstveno namijenjena osobama s motoričkim oštećenjima, koje se tijekom putovanja često susreću s fizičkim preprekama koje ograničavaju pristup turističkim odredištima i uslugama. S druge strane, pružatelji usluga u turizmu najmom opreme mogu ponuditi dodatan i neophodan sadržaj posjetiteljima koji znaju cijeniti ovakve inicijative, jer već prilikom planiranja putovanja provjeravaju razinu pristupačnosti ugostiteljskih i smještajnih objekata, ali i raznih turističkih atrakcija i lokacija.

Prekogranični projekt vrijedan 195 tisuća eura

Projekt ADOBE – Pristupačne turističke destinacije i usluge u graničnim područjima (eng. Accessible Tourism Destinations and Services in Border Areas) sufinanciran je sredstvima iz Interreg Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 195.000,00 eura, dok EU sufinanciranje iznosi 165.700,00 eura. Trajanje projekta je 20 mjeseci (od 1.5.2020. do 31.12.2021.). Korisnik projekta je Osječko-baranjska županija, projektni partner je Županija Baranya, a pridruženi partneri su Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske i Ministarstvo za ljudske potencijale Republike Mađarske.

Ovaj članak kreiran je uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Osječko-baranjske županije i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Adobe projekt, logo

In Portal