DOBRA VIJEST Ova bi naljepnica mogla pomoći policiji da bolje reagira na potrebe osoba s invaliditetom

Osobe s poremećajima iz spektra autizma često su predmetom spora između nadležnih institucija koje bi trebale brinuti o njihovu boljitku

Aware, autizam, ilustracija

 

Ona je majka djeteta s teškoćama u razvoju i odaziva se na ime Samantha Hedrick, a odnedavno se brine o prometnim nesrećama više nego prije. U kolovozu prošle godine njezinoj je četverogodišnjoj kćeri Lainie Hedrick dijagnosticiran autizam i poremećaj receptivnog jezika. Lainie tek uči govoriti.

- Moj najveći strah oduvijek je bio da ako doživim prometnu nesreću, a ako sam bila bez svijesti ili ne reagiram, moja kćer ne može reći da je autistična ili ima velike senzorne poremećaje - rekla je mama Hedrick.

Hedrick kaže da je tražila načine da policiji, vatrogascima ili djelatnicina hitne pomoći pruži obavijesti o stanju svoje kćeri u slučaju hitnog slučaja. Komunikacija je tu bitna, nadležne službe gotovo pa ne mogu reagirati na hitne slučajeve poput onih koji se mogu dogoditi njezinoj kćerkici Lainie.

Lokalna policija nada se da može obuzdati taj strah za roditelje-njegovatelje, poput gospođe Hedrick, kroz pilot program pokrenut sredinom studenog prošle godine.

Policijska uprava Avon, zajedno sa svim agencijama za provođenje zakona u okrugu Hendricks, stavlja na raspolaganje naljepnice obiteljima osoba s kognitivnim poremećajima koje mogu staviti na svoje automobile i domove. Tako žele izbjeći incidente koji se vrlo lako mogu dogoditi ukoliko se osobe s ADHD-om osjećaju ugroženim.

Osobe s poremećajima iz spektra autizma često su predmetom spora između nadležnih institucija koje bi trebale brinuti o njihovu boljitku. Naljepnice koje upozoravaju na ADHD dobra su vijest, ne samo za djecu s teškoćama i njihove roditelje, nego i za policiju koja se u nekim incidentnim slučajevima ponaša pretjerano agresivno.


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti