Hrvatski savez slijepih obilježio Svjetski dan Brailleova pisma

Sloganom ‘Čitav svijet je pod prstima’ Hrvatski savez slijepih u ponedjeljak, 4. siječnja, obilježio je Svjetski dan Brailleovog pisma, odnosno brajice, s ciljem podizanja i jačanja svijesti o važnosti pisma za slijepe i slabovidne osobe

Brailleovo pismo, ilustracija.

 

Korištenje brajice u životu slijepih osoba preduvjet je za ravnopravno sudjelovanje u obrazovanju, svakodnevnim aktivnostima i uključivanje u život zajednice. Slijepim osobama nastoji se pokazati koliko je važno da se mogu pismeno izražavati na za njih izumljenom pismu te imati pristup ključnim informacijama na ravnopravnoj osnovi s drugima, sukladno Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Izumitelj Louis Braille osmislio je pismo od samo šest točaka te 63 različita znaka tog pisma.

Iz Saveza slijepih ističu kako je ovogodišnje obilježavanje brajice u znaku prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi, što je trenutno gorući problem za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj jer bi se njegovim usvajanjem njihov položaj mogao dodatno pogoršati.

Od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike traže da uzme u obzir prijedloge Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i uvede inkluzivni dodatak te zakonski uredi usluge asistencije kao alata za ostvarivanje neovisnog življenja, što je temeljno pravo osoba s invaliditetom.

Među važnim pitanjima je i ostvarivanja prava na osobnu invalidninu pa Savez slijepih predlaže ukidanje cenzusa kao osnove za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu.

 

Hina

 

Povezane vijesti