JOE BIDEN Ogromna ulaganja u inkluziju osoba s invaliditetom u sve segmente društvenog života

Stvari su se očito pokrenule u dobrom smjeru za osobe s invaliditetom u Sjedinjenim Državama, a slična je situacija i u Europskoj uniji. Europska je komisija, naime, pokrenula Strategiju za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom koja će trajati do 2030. godine, od čega će velike koristi imati i osobe s invaliditetom u Lijepoj našoj

Joe Biden

 

Američki predsjednik Joe Biden očito je ozbiljno shvatio UN konvenciju o pravima osoba s invaliditetom. Njegova je administracija, naime, već pokrenula nekoliko programa vezanih za inkluziju osoba s invaliditetom u sve segmente društvenog života, ponajprije na tržište rada i u obrazovni sustav.

Američki Senat tek treba uzeti u obzir Zakon predsjednika Joea Bidena vrijedan otprilike dva bilijuna dolara (Build Back Better). Zakon je to koji je Zastupnički dom usvojio u studenom, a uključuje 150 milijardi dolara za Medicaid kućne i društvene usluge na koje se osobe s invaliditetom oslanjaju kako bi živjele same ili u grupnim domovima, a ne u institucionalnim uvjetima.

Demokratski čelnici nadali su se da će zakon progurati prije Božića, ali je mjera ponovno zaustavljena krajem prosinca kada je senator Joe Manchin rekao da ne može podržati zakon. Budući da je Senat podijeljen 50-50 po stranačkoj liniji, a republikanci su se jednoglasno usprotivili Bidenovom planu, zakon treba potporu svakog demokrata da bi prošao izglasavanje.

Unatoč zastoju, zagovornici svekollikih prava osoba s invaliditetom kažu da ne gube nadu.

- Uvjereni smo da će se, iako je senator Manchin rekao da ne može podržati verziju zakona u ovom obliku, vjerojatno pronaći rješenje koje će zadovoljiti potrebe osoba s invaliditetom za integraciju u sve segmente društvenog života - kaže Shannon McCracken, potpredsjednica ANCOR-a, koji predstavlja pružatelje usluga za osobe s invaliditetom diljem zemlje.

- Sve ukazuje na to da senator Manchin, iako izražava sumnju na neke odredbe zakona kojima se protivi, ipak podržava politiku Bidenove administracije kada je o osobama s invaliditetom riječ.

ANCOR i druge grupe za zagovaranje prava osoba s invaliditetom nastavljaju pozivati ​​svoje članove da apeliraju na senatore kako bi podržali prijedlog zakona. Tajnica za tisak Bijele kuće Jen Psaki rekla je da 'predsjednik Biden apsolutno želi da se Build Back Better završi što prije'. Razgovori s 'nizom senatora koji su uključeni u ovaj proces nastavit će se u narednim tjednima', rekla je.

Vrijeme je itekako bitno, kažu zagovornici organizacija koje okupljaju osobe s invaliditetom.

- Svaki dan kada Kongres ne uspije odobriti povećana sredstva za ovaj zakon znači da se osobe s invaliditetom i njihove obitelji suočavaju s nemogućim izborom o tome kako pristupiti odgovarajućoj skrbi, stručnjaci za izravnu podršku nisu dovoljno plaćeni i ljudi s invaliditetom naprosto su zaglavljeni na brojnim listama čekanja koje regulira ova zakon, svejedno je li riječ o zdravstvenoj skrbi ili o uključivanju na tržište rada. Ovaj zakon zapravo pokriva ono najbitnije što osigurava 'punokrvnu' inkluziju osoba s invaliditetom u naše društvo. Kongres bi trebao djelovati što je prije moguće - rekla je Bethany Lilly iz organizacije The Arc.

Stvari su se očito pokrenule u dobrom smjeru za osobe s invaliditetom u Sjedinjenim Državama, a slična je situacija i u Europskoj uniji. Europska je komisija, naime, pokrenula Strategiju za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom koja će trajati do 2030. godine, od čega će velike koristi imati i osobe s invaliditetom u Lijepoj našoj.

 

Mladen Kristić