SKANDALOZNO I ŽALOSNO Tvrtka otpustila ženu s autizmom zbog 'neprofesionalne komunikacije'

S obzirom na to da je komunikacija nešto s čim se kao osoba s autizmom bori cijeli život, rekao je njezin odvjetnik, žena je zatražila pomoć u razumijevanju onoga što se smatra neprofesionalnim. No umjesto da udovolji tom zahtjevu, tvrtka ju je otpustila

Žena s autizmom, ilustracija

 

Teško je povjerovati da i dalje živimo u svijetu koji diskriminira ljude samo zbog toga što imaju neki oblik invaliditeta.

Ovu bolnu činjenicu potvrđuje i priča žene s autizmom koja je radila za tvrtku CastleBranch Inc. na obali Sjeverne Karoline. Ova žena, koja je ostala neimenovana u američkim medijima, rekla je da ju je kompanijina kadrovska služba označila kao nepoželjnu zbog 'neprofesionalne komunikacije'.

S obzirom na to da je komunikacija nešto s čim se kao osoba s autizmom bori cijeli život, rekao je njezin odvjetnik, žena je zatražila pomoć u razumijevanju onoga što se smatra neprofesionalnim. No umjesto da udovolji tom zahtjevu, tvrtka ju je otpustila.

Sada se tuži s tvrtkom kojoj je donedavno vjerno služila. U tužbi podnesenoj 27. prosinca prošle godine žena s autizmom navodi da je odluka CastleBrancha Inc. da je otpusti prekršila Zakon o Amerikancima s invaliditetom, dakle zakon o građanskim pravima koji zabranjuje diskriminaciju na temelju invaliditeta u svim aspektima javnog života.

Njezin je odvjetnik u sudskim podnescima naglasio da joj je dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra razine 1. Prema Američkom udruženju psihijatara, osobe s autizmom mogu imati 'izazove u društvenoj komunikaciji, ograničenim interesima i ponašanjem koje se ponavlja'. Postoje različiti stupnjevi ozbiljnosti, zbog čega je autizam kategoriziran kao spektar. Žena koja tuži CastleBranch rekla je da autizam ograničava njezinu 'sposobnost komuniciranja, sudjelovanja u razgovoru licem u lice i odgovaranja na pitanja sugovornika prema njihovim očekivanjima'.

Kao rezultat toga, dobiva usluge profesionalne podrške - uključujući pomoć u pripremi za razgovore za posao i pomoć u komunikacijskim potrebama, rekao je njezin odvjetnik. Njezina primarna zadaća u kompaniji bila je pregledavanje dokumenata koje su priložili studenti medicine i medicinske sestre prije nego što su započeli kliničku praksu. Navodno je svom nadzorniku nakon što je primljena na posao rekla da ima autizam. Otprilike šest mjeseci nakon što je došla na svoje radno mjesto, žena je počela imati komplikacije zbog mioma u maternici koje su zahtijevale više posjeta liječniku, rekao je njezin odvjetnik. Četiri dana nakon što je propustila posao zbog liječničkog pregleda i nakon toga zatražila da radi od kuće zbog zdravstvenih razloga, žena je stavljena na 30-dnevni plan poboljšanja učinka, prema pritužbi.

Tijekom sastanka s predstavnicima kompanije, rekao je njezin odvjetnik, žena ih je podsjetila da ima autizam.

- Moja je klijentica pitala može li joj netko objasniti koje se poruke smatraju neprofesionalnim, zamolila je da joj netko bude mentor za provjeru njezine komunikacije, a također je zatražila da netko bude prisutan s njom na disciplinskim sastancima - navodi njezin odvjetnik.

Ali tijekom tog vremena, rekao je njezin odvjetnik, ženi nije osiguran netko tko bi provjerio njezinu komunikaciju na radnom mjestu niti je dobila bilo kakvu obuku o boljim komunikacijskim vještinama. Žena je krajem veljače prošle godine saznala da će trebati operaciju za uklanjanje mioma i zatražila je liječnički dopust. Dva dana kasnije dobila je otkaz. Ono što je uistinu skandalozno u ovoj priči jest činjenica da rečena kompanija uopće nije razmatrala mogućnost vansudske nagodbe niti je pokazala zrnce empatije za egzistenciju žene s autizmom. Nadamo se da će ova kompanija za svoju bahatost i bešćutnost na kraju platiti - i to masno! - na kraju sudskog postupka.

Da se razumijemo, nije ovo neki izolirani slučaj koji se, eto, može dogoditi samo u Sjedinjenim Državama. Istraživanja pokazuju da su osobe s autizmom i one s intelektualnim teškoćama najteže zapošljive skupine među osobama s invaliditetom. Takva je situacija i u Hrvatskoj - osobe s autizmom najčešće su prepuštene ljubavi i skrbi svojih obitelji. Institucije tek 'odrađuju posao'.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti