ŽIVOTNA LINIJA Pretvorimo 'Plavi ponedjeljak' u 'Pravi ponedjeljak' uz širenje svijesti o problemu depresije

Pozivamo sve građane da nam se obrate bez zadrške, podijele s nama svoja iskustva s depresijom pa čak i daju vlastite savjete o tome kako je prevladati, poručuju iz udruge Životna linija

Depresija, ilustracija.

 

Udruga Životna linija organizira na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u ponedjeljak, 17. siječnja 2022., od 12 do 14 sati, akciju širenja svijesti o problemu depresije u uvjetima pandemije COVID-19 na ovogodišnji 'Plavi ponedjeljak' (engl. Blue Monday), kao navodni 'najdepresivniji dan u godini'. Građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti u slučaju pojave depresije.

Kako je najavljeno u priopćenju udruge, građanima će volonteri dijeliti poklone koje je za ovu prigodu donirala Cedevita.

- Poklon paketi sastoje se od cijelog pakiranja Cedevite od 200 grama, pakiranja bombona i ostalih dodataka. Ukupno će biti podijeljeno 500 poklon paketa. Pozivamo sve građane da nam se obrate bez zadrške, podijele s nama svoja iskustva s depresijom pa čak i daju vlastite savjete o tome kako je prevladati - poručuju iz udruge.

Priopćenje je potpisao Tin Pongrac, predsjednik udruge Životna linija, izabran za predsjednika Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje, koji ujedinjuje 19 udruga posvećenih borbi za napredak mentalnog zdravlja u Hrvatskoj.

- Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest, koja je predstavljala problem u Hrvatskoj već prije pandemije i potresa. Dugotrajna izolacija i smanjeno kretanje u uvjetima pandemije COVID-19 ostavljaju duboke psihološke posljedice, što najčešće dovodi do pogoršanja postojeće depresije ili stvaranja novih slučajeva. To je pokazalo i istraživanje čije je rezultate Udruga Životna linija predstavila zajedno s Hrvatskim psihijatrijskim društvom. Najgora posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Dapače, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Brojne posttraumatske stresne reakcije izazvane pandemijom i potresima mogle bi dodatno povećati stopu suicida u Hrvatskoj ukoliko se ne osigura pomoć - stoji u priopćenju.

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano tugom, gubitkom zanimanja za život i zadovoljstvo, osjećajem krivnje i bezvrijednosti, poremećajima spavanja, apetita, koncentracije i osjećajem umora. Kako bi se postavila dijagnoza depresije, ti simptomi trebaju trajati najmanje dva tjedna. Udruga Životna linija svakako savjetuje građanima traženje pomoći, o čemu će biti više riječi na spomenutoj akciji.

Svim suicidalnim osobama preporuča se nazvati Centar za krizna stanja i prevenciju suicida, gdje pomoć mogu dobiti anonimno. Naime, Centar djeluje u sklopu Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu, Zagreb, Kišpatićeva 12, a može se doći bez najave i uputnice između 8 i 20 sati ili nazvati telefonom na broj 01/2376-470 od 0 do 24 sata.

 

Izvor: Udruga Životna linija

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti