NIJE TO DOBRO Mnogi liječnici nisu informirani o pravima pacijenata s invaliditetom

Svaki liječnik može očekivati ​​da će skrbiti za sve veći broj osoba s invaliditetom u ovo doba pandemije i moraju znati kako im se prilagoditi u zdravstvenoj usluzi

Žena s invaliditetom

 

Više od 30 godina nakon donošenja značajnog Zakona o Amerikancima s invaliditetom (ADA), mnogi liječnici još uvijek ne znaju kako pružiti pristupačnu skrb ovoj populaciji, otkriva nova studija.

- Unatoč činjenici da osobe s invaliditetom čine 25 posto stanovništva, često se susreću s preprekama za osnovne zdravstvene usluge, kao što su fizički pregledi ili i učinkovita komunikacija sa svojim liječnicima - rekla je glavna autorica studije dr. Lisa Iezzoni.

- Kako bi se postigla pravednija skrb i socijalna pravda za pacijente s invaliditetom, potrebna su znatna poboljšanja kako bi se liječnici educirali o tome da sustavi pružanja zdravstvene skrbi budu pristupačniji i prilagodljiviji - navela je dr. Iezzoni u službenom priopćenju.

Za ovu studiju znanstvenici su ispitali 714 američkih liječnika u ambulantnim ordinacijama. Trideset i šest posto znalo je malo ili ništa o zakonskim odredbama za pacijente s invaliditetom. Više od 70 posto zdravstvenih djelatnika nije znalo tko određuje razumne prilagodbe potrebne za pružanje kvalitetne skrbi za osobe s invaliditetom.

Prethodne studije su otkrile da se osobe s problemima u kretanju pregledavaju u invalidskim kolicima umjesto da budu prebačene na stol za pregled, što je rezultiralo nestandardnom skrbi i odgođenim dijagnozama, kaže Iezzoni. Pacijenti koji su gluhi ili oštećeni sluhom izvijestili su da liječnici često zanemaruju njihov zahtjev za učinkovitijom komunikacijom, poput zamolbe za osobnog tumača znakovnog jezika.

- Svi pacijenti s invaliditetom trebali bi pitati osoblje svoje liječničke ordinacije o tome kako udovoljiti njihovim potrebama i preferencijama kada zakažu termin - rekla je Iezzoni.

- Medicinske škole trenutno obučavaju studente za borbu protiv rasizma, a također bi trebala postojati obuka za borbu protiv diskriminacije osoba s invaliditetom - rekao je Eric Campbell, znanstvenik istraživanja na Sveučilištu Colorado, koji proučava pristup skrbi za pacijente s invaliditetom.

- Svaki liječnik može očekivati ​​da će skrbiti za sve veći broj osoba s invaliditetom u ovo doba pandemije i moraju znati kako im se prilagoditi u zdravstvenoj usluzi - rekao je Campbell.

Uistinu, kakva je situacija u Hrvatskoj? Slična kao i u Americi, pretpostavljamo, s time da je covid donio nešto dobro za našu populaciju. Krećeš li se u kolicima ili ne, virus to ne prepoznaje. Za razliku od institucija.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti