POMOZIMO DJECI S INVALIDITETOM Dio djece i odraslih mogao bi ostati bez osobne invalidnine

Građanska inicijativa ‘Pomozimo djeci s invaliditetom’ u nedjelju je upozorila da bi predloženi Zakon o socijalnoj skrbi mogao dovesti do gubitka invalidnine za dio djece s teškoćama u razvoju te traže od Vlade brisanje sporne odredbe

Dijete s Down sindromom, ilustracija.

 

U otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću i resornom ministru Josipu Aladroviću navode da im je sporno što, po konačnom prijedlogu zakona, pravo na tuđu pomoć i njegu imaju osobe s četvrtim stupnjem invaliditeta, koje imaju pravo na osobnu invalidninu. Upozoravaju da bi moguće preklapanje prava moglo dovesti do ukidanja osobne invalidnine osobama koje su je do sada primale.

- Nakon dugogodišnjeg ukazivanja na to da se osobna invalidnina ne smije ograničavati cenzusom i da se ne može govoriti o supsidijarnosti kada su u pitanju prava osoba koja u sustav socijalne skrbi dolaze isključivo kao osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju, temeljem nalaza i mišljenja Jedinstvenog tijela vjestačenja, konačno smo dočekali ukidanje svih cenzusa i podizanje iznosa osobne invalidnine. Međutim, ono što nije objavljeno zainteresiranoj javnosti je činjenica da se naknada za pomoć i njegu širi i na 4. stupanj težine oštećenja te da ostaje u istom iznosu - poručuju.

- Ostvarivanje jednog prava isključuje mogućnost ostvarivanja drugog prava, smatramo da dolazi do preklapanja i do otvaranja mogućnosti diskrecionog odlučivanja. Smatramo ovakvu zakonsku odredbu lošom jer dovodi do mogućnosti manipuliranja - napominje Građanska inicijativa ‘Pomozimo djeci s invaliditetom’.

Zahtijevaju od Vlade i nadležnog ministarstva razjašnjenje članka (58. 1) konačnog prijedloga ZOSS-a oko prava na Doplatak za tuđu pomoć i njegu te brisanje sporne odredbe koja se odnosi na četvrtu skupinu djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Također izražavaju nezadovoljstvo izostankom prve skupine osoba s invaliditetom u Zakonu te ostankom imovinskog i dohodovnog cenzusa za ostvarivanje doplatka za tuđu pomoć i njegu za 2. stupanj.

Nezadovoljni su i što nije povećan iznos doplatka za tuđu pomoć i njegu, pogotovo ako će taj iznos primati, kako se čini iz svega navedenog, i četvrta skupina, osobe sa stopostotnim invaliditetom i djeca s najtežim oštećenjima zdravlja.

 

Hina/In Portal

 

Povezane vijesti