VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Nema mjesta za male snove

Jer treba htjeti, treba napraviti otklon, treba se pomaknuti, treba vjerovati, treba - sanjati otvorenih očiju

Snovi, ilustracija

Ilustracija

Slušam ovih dana riječi novoizabrane predsjednice Europskog parlamenta: 'Žena sam s malog otoka u sred Sredozemnog mora'.

 Znam što ovo znači za sve koji su se usudili i za svakoga tko se usudi sanjati.' Inspirativne riječi Roberte Metsola, žene godina jednog od mojih sinova, motivirajuća poruka koja imponira ne samo zbog sadržaja, već i zbog mladosti osobe koja je upućuje.

Podsjetilo me to na dijalog koji Alica, u knjizi L. Carolla 'Alice s druge strane zrcala', vodi s kraljicom: 

'Ne mogu u to vjerovati,' veli Alica. 

'Ne možeš?' prigovori joj kraljica. 'Pokušaj ponovo. Duboko udahni i zatvori oči.'

Alica se nasmije:  'Ma ne pomaže, nema smisla vjerovati u nešto što je nemoguće!'

'Usudila bih se reći da ti nedostaje vježbe, djevojko,' odgovori kraljica. 'Kad sam bila tvojih godina, uvijek sam to vježbala barem pola sata dnevno. Katkad mi je prije doručka uspjelo zamisliti čak šest nemogućih stvari.'

U ovim već poprilično iscrpljujućim iščekivanjima konačnog izlaska iz posvemašnje magle i sivila, kao što je onomad narod čekao Mojsija da ga izbavi iz ropstva egipatskog, svaka izgovorena besjeda pozitivnog naboja i svaka napisana riječ koja vrata pred sobom otvara, djeluju ohrabrujuće na ljudska ticala pobuđujući ih na duhovnu pokretljivost, na otklon od zasitnosti učmalog, na duboki udah nebrojenih mogućnosti koje se, pod uvjetom da o njima maštamo i da ih želimo, pred svakim od nas otvaraju. Jer treba htjeti, treba napraviti otklon, treba se pomaknuti, treba vjerovati, treba - sanjati otvorenih očiju.    

U autobiografskoj knjizi vrlo znakovitog naslova 'Nema mjesta za male snove' Shimon Peres, nekadašnji izraelski predsjednik, svjedočeći o vlastitom životu i postignućima (a nije ih malo bilo) kaže da su za ostvarenje snova izuzetno važni hrabrost, kreativnost i imaginacija. Univerzalna je to poruka i svojevrsni putokaz za budućnost odaslani od čovjeka koji je bio i ostao sanjar, jednoga od onih kojemu su se mnogi snovi ostvarili.

'Ni zbog jednoga od svojih snova ne žalim. Jedino žalim što nisam više sanjao,' poručuje Shimon Peres.

Mlađem naraštaju na pobudu, a vremešnijima da za snove nikad kasno nije.

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti