UDRUGA SLIJEPIH MEĐIMURSKE ŽUPANIJE Počela provedba novog programa za osiguravanje videćeg pratitelja

Projektom želimo povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba, poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba i nastaviti zapošljavanje videćeg pratitelja, izvijestili su nas iz Udruge slijepih Međimurske županije

Videća pratiteljica i korisnica.

 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na dan 9. rujna 2021. godine, u Međimurskoj županiji bilo je 606 osoba s oštećenjem vida. Od toga je 141 slijepa i slabovidna osoba učlanjena u Udrugu slijepih Međimurske županije.

Udruga od 2013. godine kontinuirano provodi programe pružanja usluge asistencije osobama s invaliditetom - videćeg pratitelja slijepim osobama, a s ciljem njihovog što većeg socijalnog uključivanja i povećanja kvalitete života. Putem ovog oblika podrške, slijepe osobe dobivaju kvalitetnu uslugu, sprečava se njihova institucionalizacija te se ujedno podržava usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveza članova obitelji koji o njima skrbe.

- Od 1. siječnja 2022. godine udruga je započela s provedbom programa 'Mala podrška, velik uspjeh', koji će trajati dvije godine, a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelj i socijalne politike.

Opći cilj programa je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Projektom želimo povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije, poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije i nastaviti zapošljavanje videćeg pratitelja - izvijestili su nas iz Udruge slijepih Međimurske županije.

Program obuhvaća prijevoz, pratnju i pomoć slijepim osobama u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima, pomoć/obuku pri sitnim kućanskim poslovima, pomoć/obuku pri obavljanju administrativnih poslova i informiranje o usluzi videćeg pratitelja.

Ciljana skupina ovog programa su slijepe osobe koje su nesamostalne u kretanju i ne mogu samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti. Njima će se pružiti pomoć i podrška u kretanju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

 

In Portal

 

Povezane vijesti