VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Jaja, paradajz i majmuni

Jaja i paradajz kao rekviziti, pa i majmun kao sredstvo zorne komparacije, oduvijek su bili simbolični izričaji poruka narodnog nezadovoljstva, poruka koje oni, kojima su namijenjene bile, uglavnom nit' saslušali, a kamo li čuli

Jaja, ilustracija

 

U vremenima prošlim izoštreno uho bilo je na glasu, a danas 'veliko oko' uzelo maha pa mu koncentričnih krugova posvuda.

Prisjećam se tako vremena kada je tata često na verandu izlazio ne bi li nepoželjno, znatiželjno uho pod prozorom uočio.

Prisjećam se tako i vremena kada su oca školske kolegice svako toliko na razgovore zvali, a i 'na sigurno pospremili' pred dolazak onih važnih.

Prisjećam se vremena kada su zbog jednoga i poklopce kanalizacije zavarivali.

Prisjećam se tih vremena u kojima su i zidovi uši imali, vremena prislušavanja i preslušavanja svakojake fele.

Jučer uho, danas oko, cilj isti.

Jaja i paradajz kao rekviziti, pa i majmun kao sredstvo zorne komparacije, oduvijek su bili simbolični izričaji poruka narodnog nezadovoljstva, poruka koje oni, kojima su namijenjene bile, uglavnom nit' saslušali, a kamo li čuli.

Poruke ovih dana sočno i narodski mudro artikulirane i odaslane. Alarm na uzbunu odmah probuđen, a napisane riječi opasnima i pogibeljnima proglašene.

A odakle puku uzor za ovu brzinski protumačenu 'izričajnu neravnotežu'? Tko uličarski govor svakodnevno sije - narod il' oni koji upućene im poruke ne bendaju? Tko verbalnu nedistanciranost podržava i svakodnevno prakticira ako ne političari, čija je verbalna komunikacija većma neprimjerena ako ne upravo njihova, tko bi trebao više slušati, a manje na prazno mljeti, ako ne oni?!

Je li vlast od naroda ili je sve više odnarođena?

Jer kad narod progovori rječnikom bitno blažim od 'uzora vrlih', pristup i mjerila različiti, k tome još i začinjeni garnirungom udvorništva, tepih ulizivanja i lažnog podilaženja onih koji trčeći pred rudo papskiji od pape žele biti, misleći da time gazde svoje štite.

'Polupani lončići!' viču djeca u glas.

'Vlast se ne treba bojati naroda… To je isti narod koji sudjeluje na izborima, ali ponekad želi drugačije urediti odnose u društvu,' kaže profesor Mato Palić.

Pa i jajima i paradajzom!

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti