Uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u aktivnosti zajednice i briga za njihovo mentalno zdravlje

Na području Republike Hrvatske ne postoji multidisciplinarni tim stručnjaka koji se sustavno bavi brigom za mentalno zdravlje osoba s intelektualnim teškoćama, a koji primjenjuje integrativni pristup - nedostatak se osobito osjeća u ruralnim sredinama

Prizor s okruglog stola.

 

U utorak, 25. siječnja 2022. godine u prostoriji Velike vijećnice Gradske uprave Grada Belišća održan je okrugli stol u organizaciji Inkluzivne kuće Zvono na temu 'Uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u aktivnosti lokalne zajednice i briga za njihovo mentalno zdravlje'.

Okrugli stol je namijenjen stručnjacima različitih profila, a prvenstveno edukacijskim rehabilitatorima, psiholozima, psihijatrima, socijalnim radnicima i ostalim stručnjacima koji rade s osobama s intelektualnim teškoćama i koji žele podijeliti svoje iskustvo na području socijalnog uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u lokalnu zajednicu kroz njihov aktivni doprinos, kao i roditeljima osoba s intelektualnim teškoćama. Uz Udrugu Zvono, u organizaciji je sudjelovala i Udruga Korablja iz Zagreba unutar koje je osnovan multidisciplinarni tim za zaštitu mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama, s kojom Zvono partnerski provodi projekt na području Valpovštine.

Aktivni sudionici okruglog stola bili su Ljilja Ivanković, voditeljica multidisciplinarnog tima za zaštitu mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama iz Udruge Korablja, Miron Perić, voditelj Udruge Korablja, Tamara Kralj, klinički psiholog i članica multidisciplinarnog tima za zaštitu mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama, Centar za rehabilitaciju Zagreb, Sanela Ruth Kolar iz Udruge Korak dalje, Tena Anić, stručna suradnica i voditeljica multidisciplinarnog tima iz Inkluzivne kuće Zvono, roditelji osoba s intelektualnim teškoćama. Moderatorica je bila Ivančica Bulut.

Okruglom stolu nazočilo je oko 25 sudionika, stručnjaka različitih profila s područja Valpovštine, grada Osijeka i roditelja osoba s intelektualnim teškoćama. Neke od tema bile su: predstavljanje rada i programa Inkluzivne kuće Zvono i Udruge Korablja (zajednice Arka) te Udruge Korak dalje iz Daruvara, koje zajedno s Centrom za rehabilitaciju Zagreb provode projekt 'Socijalno uključivanje odraslih osoba s intelektualnim teškoćama kroz njihov aktivni doprinos društvu'. Predstavljen je projekt i njegovi rezultati, o čemu su govorili predstavnici Korablje koja je nositelj projekta.

Bilo je riječi o multidisciplinarnom timu za zaštitu mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji: važnosti multidisciplinarnog rada te primjene integrativnog pristupa (od dijagnostike do tretmana). Također se razgovaralo o primjerima iz prakse, vlastitim iskustvima i ukazalo na problematiku financiranja projekata, ali i velike potrebe u području rada s osobama s različitim teškoćama te u području očuvanja njihovog mentalnog zdravlja.

Na području Republike Hrvatske ne postoji multidisciplinarni tim stručnjaka koji se sustavno bavi brigom za mentalno zdravlje osoba s intelektualnim teškoćama, a koji primjenjuje integrativni pristup - nedostatak se osobito osjeća u ruralnim sredinama. Ne postoji mobilni tim za brigu o mentalnom zdravlju koji pruža podršku osobama s intelektualnim teškoćama u njihovom životnom okruženju niti specijalizirani centri za brigu o mentalnom zdravlju osoba s intelektualnim teškoćama. Također je potrebna i edukacija stručnjaka u ovom području.

Sudionici su imali prilike čuti primjere dobre prakse, podijeliti svoja znanja i povezati se za neke buduće projekte.

 

Izvor: Grad Belišće

 

Povezane vijesti