Udruga slijepih Međimurske županije od Eko Međimurja primila donaciju za projekt 'Zaplivajmo!'

Slijepa djeca se premalo kreću u svakodnevnom životu, ne izlaze često sama iz kuća zbog velikih prepreka na ulicama, a svakako im trebaju rekreacija i sport. Plivanje je idealan tip rekreacije za njih

Članovi udruge na raftingu.

 

Udruga slijepih Međimurske županije od Eko Međimurja d.d. primila je donaciju za projekt 'Zaplivajmo!'. U Udrugu je učlanjena 141 osoba, od toga je 10 djece. Ona polaze aktivnost plivanja na gradskim bazenima 'Marija Ružić' Čakovec u okviru aktivnosti programa 'Osjetimo život', koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a koji udruga provodi od 1. lipnja 2020. godine. Preko projekta 'Zaplivajmo!' angažirana je sportska trenerica plivanja koja osigurava djeci stručnu podršku i adekvatan pristup te koja specifičnim konceptima radi u vodi sa slijepom djecom. Trenerica neplivače obučava plivanju, a za plivače osmišljava situacije u kojima moraju ispuniti zadatak kroz igru s krajnjim ciljem postizanja samostalnost u vodi.

- Provođenje slobodnog vremena isključivo u krugu obitelji dovodi do pasivnosti i nesamostalnosti slijepe djece. Poticanje njihovog druženja i sposobnosti doprinosi stvaranju njihove pozitivne slike o sebi i jača im samopouzdanje, što je preduvjet ravnopravnog uključivanja u sve segmente društvenog života. Slijepa djeca se premalo kreću u svakodnevnom životu, ne izlaze često sama iz kuća zbog velikih prepreka na ulicama, a svakako im trebaju rekreacija i sport. Plivanje je idealan tip rekreacije za njih.

Projekt se provodi s ciljem povećanja kvalitete života slijepe djece. Ovim projektom udruga potiče društvenu integraciju slijepe djece u aktivnosti lokalne zajednice, aktivno provođenje slobodnog vremena i njihovu samostalnost. Projekt doprinosi i senzibilizaciji osoba koje su u kontaktu s njima, a time i senzibilizaciji šire zajednice o mogućnostima i sposobnostima slijepe djece i njihovim potencijalima doprinosa razvoju zajednice - priopćili su nam iz udruge.

 

In Portal

 

Povezane vijesti