KOPRIVNICA Završen projekt 'Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama Latice'

Cilj projekta bio je jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije, a projektom su obuhvaćene osobe s područja Koprivničko-križevačke županije

Asistent Renato i korisnik Alen.

 

Provedbom projekta UP.02. 2.2.09.0125 'Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama Latice', korisnicima projekta unaprijeđena je kvaliteta i zadovoljstvo aktivnostima svakodnevnog života, omogućena veća socijalna uključenost i spriječena institucionalizacija. Pružanjem usluge osobne asistencije obiteljima korisnika omogućeno je više slobodnog vremena za svakodnevne aktivnosti i poslovne obaveze.

Projekt se provodio 24 mjeseca u trajanju od 13. siječnja 2020. do 13. siječnja 2022. i u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz javni poziv 'Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom - faza II'.

Cilj projekta bio je jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije, a projektom su obuhvaćene osobe s najtežim stupnjem invaliditeta i osobe s intelektualnim teškoćama s područja Koprivničko-križevačke županije.

Osobe s najtežim stupnjem invaliditeta i intelektualnim teškoćama često nisu u mogućnosti obavljati najjednostavnije svakodnevne aktivnosti poput kretanja, hranjenja, transfera iz kolica na krevet, obavljanja osnovnih higijenskih potreba do aktivnosti socijalizacije i integracije u društvo. Provođenjem ovog projekta nastojalo se pomoći osobama s invaliditetom u svakodnevnim situacijama, ali i povećati njihovu uključenost u lokalnu zajednicu i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena. Kroz projekt se doprinijelo jednakim mogućnostima jer se istovremeno pomoglo dvjema skupinama koje se nalaze u nepovoljnom položaju - nezaposleni, koji su ovim projektom dobili zaposlenje, a druga skupina su korisnici osobne asistencije koji su dobili odgovarajuću brigu, izravnu pomoć i podršku u njihovom svakodnevnom životu.

Kroz projekt je bilo zaposleno sedam osoba educiranih za obavljanje usluge osobne asistencije čime je sedmero korisnika dobilo svog osobnog asistenta. Dvije osobe zaposlene su bile na provedbi i vođenju projekta.

Usluga osobne asistencije provodila se prema uputama Ministarstava i Nacionalnog stožera cijelo vrijeme bez obzira na sve probleme uzrokovane koronavirusom. Osobnim asistentima osigurana je zaštitna oprema, maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva.

Kako su naveli, žalosti činjenica da nastavak projekta nije omogućen jer na listi čekanja ima 10-ak novih potencijalnih korisnika s teškim stupnjem oštećenja kojima je neophodna ova vrsta usluge.

 

Izvor: Grad Koprivnica

 

Povezane vijesti