Udruga 'Poseban prijatelj': Pomoć roditeljima djece s teškoćama u razvoju

"U Hrvatskoj se događa da upravo oni koji imaju najveće potrebe za zaštitom i pomoći od nadležnih institucija ostaju uskraćeni za osnovno i neophodno, posebno djeca s teškoćama u razvoju. Kao što ističe Dženita Lazarević, kad nisi profitabilan, najviše se nalaziš na udaru nepravde i rupa u zakonu", kaže predsjednica udruge Dženita Lazarević

"Najveći problem roditelja djece s teškoćama u razvoju u Dubrovniku je taj što nemaju adekvatnu ranu intervenciju. Roditelji su većinom prepušteni sebi, ono što dobiju od usluga je na kapaljku.
Shvatila sam da ljudi nažalost nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima, nitko im ne kaže što mogu dobiti za svoje dijete, stoga sam osnovala udrugu 'Poseban prijatelj  za savjetovanje, edukaciju i pomoć roditeljima djece s teškoćama u razvoju. Nažalost događa se da roditelji  djece ne znaju da imaju pravo na pelene, podmetače, povećani dječji dohodak. Osim toga Udruga se bavi i prijevozom djece s teškoćama i to besplatno. Roditelji su jako zadovoljni, na ovaj način smo im uštedili vrijeme umjesto da idu autobusom ili mole susjede kako bi ih odveli liječniku, u školu, rehabilitatoru. Na taj dio sam najponosnija, jer nam se većinom javljaju samohrane mame kojima je ovo zaista potreba", rekla nam je predsjednica Udruge 'Poseban prijatelj' Dženita Lazarević.

Bez članarine zbog krize

Udruga 'Pseban prijatelj“ je osnovana 2012. godine na inicijativu Dženite Lazarević koja je potaknuta vlastitim iskustvom željela pomoći roditljima i djeci s teškoćam u  razvoju. Trenutno broji 40 članova, tri volontera, a preko HZZ su zaposlili osobnog asistenta i fizioterapeuticu koja pomaže jednoj članici. Članarina za Udrugu se ne plaća obzirom na trenutnu situaciju u drustvu kad mnogi roditelji teško uspjevaju pružiti djeci sve ono što im treba .

U nastojanju da pomognu djeci s teškoćama u razvoju kao i njihovim roditeljima, Udruga 'Poseban prijatelj' pruža prijevoz roditelja i djece bez obzira da li su članovi udruge.
Posredstvom Unicefa, udruga je od Auto-Zubaka dobila donaciju, vozilo Škodu Fabiu Family Comby koja je u to vrijeme služila roditeljima koji nisu imali automobil ili im je isti bio u kvaru, a djecu su trebali voditi u školu, liječniku i sl. Od ožujka 2013. godine preko javnih radova zaposlili su vozačicu Jasminu Avdić, koja je dostupna radnim danom od 8 do 16 sati.

Troškove prijevoza pokrivaju donacijama, a troškove vozača prestankom financiranja preko javnih radova nastavili su plaćati  preko dobivenih projekata Županije, Grada Dubrovnika i OTP banke. Kao što nam je rekla vozačica Jasmina Avdić: “ Do sada smo sve zahtjeve kvalitetno ispunili, funkcioniramo na način da se zahtjevi dostave sms porukom ili pozivom barem jedan dan prije potrebe prijevoza, iako smo i na hitne pozive uspješno izlazili na teren. Vozilo i vozač na raspolaganju su kada dijete treba odvesti liječniku, na vježbe ili logopedu, kao i ako vam treba dostaviti lijek iz ljekarne. Potreba ove usuge vidljiva je iz iskustva samohranih majki nevozačica ili roditelja koji ne posjeduju vozilo. Roditelji su zadovoljni uslugom jer stižu na vrijeme i sigurno, ne brinu da li će moci stići s djetetom na neko drugo mjesto, jer znaju da ih automobil čeka. Imamo primjer majke iz okolice Dubrovnika, koja bi da ide javnim prijavozom izgubila sve zajedno oko pet sati, a ovako je sve riješila puno brže tj. za sat i 45 minuta, što je jako puno ušteđenog vremena koje se može kvalitetno iskoristiti sa djetetom.” Za prijevoz nazovite 098 608 742.

Na udaru nepravde i loših zakona

"Nažalost, još nismo uspjeli ishoditi prostor koji trebamo, tako da komuniciramo telefonom ili preko facebooka, kao i na zajedničkim kavama. U medijima na našem području proslijedili smo naše telefonske brojeve i podijelili letke svima kojima smo smatrali da bi nam mogli pomoći u kontaktu sa potrebitima. Imamo odličnu suradnju sa pedijatrima, dječjim vrtićima kao i logopedima i psiholozima OB Dubrovnik. Smatramo da još imamo prostora kako bismo senzibilizirali okolinu, nažalost još uvijek smo mala udruga koja se nastoji dokazat svojim radom, ali smatram da imamo sigurne temelje i da ćemo u budućnosti imati još više projekata. Održali smo predavanje Marte Meo koje je bilo odlično posječeno, preko 80 sudionika u dva dana. Imali smo i prvo predstavljanje na Danu udruga grada Dubrovnika i nas štand je bio odlično posjećen, te popraćen  pozitivnim reakcijama mnogobrojih prolaznika", kaže predsjednica Udruge Dženita Lazarević.

U Hrvatskoj se događa da upravo oni koji imaju najveće potrebe za zaštitom i pomoći od nadležnih institucija ostaju uskraćeni  za osnovno i neophodno, posebno djeca s teškoćama u razvoju. Kao što ističe Dženita Lazarević, kad nisi profitabilan, najviše se nalaziš na udaru nepravde i rupa u zakonu. Tražili su sastanak s predstavnicima Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravstva, te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. U iščekivanju roditelji mole javnost za podršku i razumijevanje njihovog problema, jer danas se to događa njima, a sutra se može dogoditi bilo kome od nas samih.

Božica Ravlić