VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Avitaminoza zagrljaja

Zagrljajem i srcem 'recikliramo tamu u nasmijani dan', kao što nam ovih dana bend Mel Camino u svojoj novoj pjesmi 'Petar Pan' poručuje

Zagrljaj, ilustracija

 

Na daskama zagrebačkog HNK pojavilo se prošli mjesec koreografsko-dramaturško uprizorenje, kojemu naziv sve govori - 'Zagrljaji'. Prošlo pomalo ispod radara, osim u medijskim kulturnim rubrikama.

Autorski je to uradak redateljice i koreografkinje Ksenije Zec, autorice koja među ostalim surađuje i s Kazalištem slijepih i slabovidnih 'Novi život'. Ponukana osobnim traumatskim iskustvom pokrenula je ovo 'koreografsko istraživanje zagrljaja', istraživanje kako nedostatak tjelesne komunikacije utječe na pojavu strahova, tjeskobe, na svakodnevna ponašanja te kako pobuditi, osloboditi i izraziti ekspresiju nagomilanih negativnih emocija.

- Danas nam za zagrljaj treba racionalna odluka. Ta kratka vremenska rupa, u kojoj sami sa sobom pregovaramo zagrliti ili ne, narušava bliskost i ljudskost. Zabrana fizičkog kontakta upisuje se u nas - kaže Ksenija Zec u jednom od intervjua.

U ovo doba preporučanog fizičkog distanciranja koje je, nažalost, preraslo i u ono socijalno (zbog kovida koji je naš suputnik već više od dvije godine), u doba sve češće digitalne, a sve manje izravne komunikacije (zbog kovida, a i bez njega), a zadnjih dana i ratnih zbivanja, ne smijemo zaboraviti na veliku potrebu, važnost i motivirajuću ljekovitost najizravnijeg kontakta čovjeka s čovjekom - na zagrljaj.

Pokušavajući sačuvati fizičko zdravlje, ozbiljno smo poljuljali ono mentalno, dovodeći se u situaciju emocionalne uskraćenosti i psihološkog disbalansa. Tako se u nas usadila jedna nova vrsta do sada nepoznate avitaminoze - 'avitaminoza zagrljaja'. Možda više no ikada, ljudima je danas potreban zagrljaj, bez ikakvog straha od 'mogućeg predoziranja'.

Zagrljaj je pradavni, iskonski izraz empatije. Zagrljaj je univerzalni alat psihološke podrške zbog kojega se i onaj koji grli i onaj kojega se grli osjećaju bolje. Zagrljaj je zajedničko iskustvo davanja i primanja. Zagrljaj ne košta ništa, a nudi veliko podržavajuće bogatstvo.

I razumijevanje, i suosjećanje, i solidarnost, i bliskost s tuđom emocijom, i još puno pozitivnih ljudskih poruka stanu u jedan jedini, mali, ali tako moćni - zagrljaj.

Zagrljajem i srcem 'recikliramo tamu u nasmijani dan', kao što nam ovih dana bend Mel Camino u svojoj novoj pjesmi 'Petar Pan' poručuje.

Dragi moji, grlim vas na daljinu - čvrsto.

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti