SOIH Održan okrugli stol 'Pristupačnost kao ljudsko pravo'

Rasprava je potvrdila da pitanje pristupačnosti spada među najaktualnije teme i da je nužno snažnije djelovati u cilju promjene postojećeg stanja

Anka Slonjšak, Zoom, snimka ekrana.

 

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) u partnerstvu s Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom (POSI) održala je 16. ožujka okrugli stol 'Pristupačnost kao ljudsko pravo' organiziran u okviru SOIH-ovog projekta razvojne suradnje u području Centra znanja u 2022. godini uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Dogovorena je suradnja s POSI pod motom 'Unaprijedimo politike invaliditeta' u tri područja od kojih je jedno pristupačnost.

Na početku Okruglog stola predstavljen je promotivni video Pristupačnost kao ljudsko pravo, izrađen u suradnji 8. Centra znanja i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Okrugli stol moderirali su Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a, i Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Sudionicima se na početku obratila saborska zastupnica i članica Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Urša Raukar-Gamulin, koja je istaknula značaj teme pristupačnosti te mogućnosti da same osobe s invaliditetom javno iznesu probleme s kojima se svakodnevno susreću.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak prikazala je stanje pristupačnosti u Republici Hrvatskoj. Potom je dopredsjednica SOIH-a Marica Mirić predstavila Europski zakon o pristupačnosti (EAA). Izvršni direktor SOIH-a Ratmir Džanić predstavio je prijedlog nacrta budućeg Tehničkog propisa o osiguravanju pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Na Okruglom stolu, održanom putem Zoom platforme, prisustvovale su 62 osobe.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava o pristupačnost tijekom koje su se mogli čuti prijedlozi i komentari vezano za: potrebu osiguravanja pristupačnih plaža sa svim elementima na koje mogu računati i osobe bez invaliditeta (parkiralištem, sunčalištem, kabinama za presvlačenje, pristupima moru i slično); nužnost osiguravanja pristupačnog javnog prijevoza u svim krajevima Hrvatske; nedostatku pristupačnih soba u hotelskom smještaju; nužnosti uklanjanja neodgovarajućih rješenja pristupačnosti u okolišu (na primjer postavljenih prestrmih rampi); potrebi zajedničkog nastupa prema donositeljima odluka; glasnom upućivanju zahtjeva i informacija o stanju pristupačnosti…

Također, istaknuto je kako usprkos tome što su u Republici Hrvatskoj na snazi brojnih zakoni i pravilnici koji nalažu da sve što se danas gradi bude pristupačno ne samo osobama s invaliditetom već i starijim osobama, roditeljima s malom djecom i svima onima koji se teže kreću, imaju teškoće s orijentacijom, primanjem informacija ili u komunikaciji, u praksi i dalje nailazimo na (preko)brojne prepreke i izvedene građevinske objekte, kao i elemente u našoj okolini koji nisu pristupačni.

Rasprava je potvrdila da pitanje pristupačnosti spada među najaktualnije teme i da je nužno snažnije djelovati u cilju promjene postojećeg stanja.

 

Izvor: SOIH, POSI

 

Povezane vijesti