Državni tajnik Stipe Mamić posjetio Zaštitnu radionicu Srednje strukovne škole Varaždin

U samoj radionici je zaposleno 28 radnika, od kojih je 15 osoba s invaliditetom. Proizvode različitu radnu i zaštitnu odjeću, navlake za stolce, posteljinu i kućansko rublje, torbe, ruksake i drugu tekstilnu i kožnu galanteriju, zatim namještaj te građevnu stolariju

Stipe Mamić u radionici.

 

U okviru posjete Varaždinskoj županiji, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Stipe Mamić obišao je u srijedu Zaštitnu radionicu Srednje strukovne škole Varaždin koja je prošle godine obilježila 15 godina rada. Radionicu je državnom tajniku Mamiću i njegovim domaćinima županu Varaždinske županije Anđelku Stričaku i pročelniku Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavu Huđeku pokazao i prezentirao njezin rad ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak.

Državni tajnik je pohvalio rad djelatnika te je naglasio u ovoj radionici osobe sa zdravstvenim i drugim teškoćama marljivo rade i zarađuju novac te je pritom obećao podršku resornog ministarstva.

U samoj radionici je zaposleno 28 radnika, od kojih je 15 osoba s invaliditetom. Proizvode različitu radnu i zaštitnu odjeću, navlake za stolce, posteljinu i kućansko rublje, torbe, ruksake i drugu tekstilnu i kožnu galanteriju, zatim namještaj te građevnu stolariju.

U društvu, uz uspostavu tržišnog gospodarstva, osobitu pozornost valja poklanjati humanom odnosu prema ljudima, a posebno prema najugroženijim kategorijama stanovništva-– djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

Stoga Srednja strukovna škola Varaždin već više od 40 godina sustavno vodi brigu o učenicima s teškoćama u razvoju i u svojim učionicama i radionicama za praktičnu nastavu osposobila je za život i rad više od 3000 djece s teškoćama u razvoju.

Varaždinska županija je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Srednjom strukovnom školom u srpnju 2006. godine pokrenula projekt - osnivanje Zaštitne radionice s ciljem iznalaženja mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom i smanjenim radnim sposobnostima - kao prvi takav projekt u Republici Hrvatskoj.

Inače, Zaštitna radionica Srednje strukovne škole u Varaždinu se trenutno bori za nagradu za najbolju društvenu inovaciju - SozialMarie 2022. na području srednje Europe. Među čak 275 prijavljenih projekata, Zaštitna radionica odabrana je u najuži krug, među 34 nominirana projekta iz Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke i Hrvatske.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti