UDRUGA SLIJEPIH SPLIT Završio projekt prilagodbe udžbenika za slijepe i slabovidne učenike

Zahvaljujemo našim kolegama iz Centra Vinko Bek na profesionalnom pristupu prilikom prilagodbe udžbenika za slijepe i slabovidne učenike i veselimo se daljnjoj suradnji, poručili su iz Županijske udruge slijepih Split

Toni piše na Perkins pisaćem stroju.

 

Članovi Županijske udruge slijepih Split godinama su upozoravali javnost na problem nedostatka udžbenika za potrebe slijepih i slabovidnih učenika. Problem postoji više od dvadeset godina, tj. otkako su učenici s oštećenjem vida integrirani u redovni sustav obrazovanja. U nedostatku prilagođene literature, učenik teško prati nastavu pa se većina posla odrađuje kod kuće uz pomoć roditelja koji čitaju i vježbaju s učenikom. Tako učenik ima cijeli dan nastavu, nema vremena za igru, vršnjake i sve ono na što ima pravo kao i svako drugo dijete.

Kako bi se problem barem djelomično ublažio, kao udruga su se odlučili javiti na javni poziv za financiranje projekata za prilagodbu i izradu udžbenika/literature za slijepe i slabovidne učenike i studente za školsku akademsku godinu 2021./2022. objavljenog u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Županijska udruga slijepih Split postala je tako prvi put nositelj dvaju projekata koji imaju za cilj osigurati udžbenike prilagođene potrebama slijepih i slabovidnih učenika.

'Matematika nek’ postane laka i za slijepog đaka' naziv je projekta u kojemu je prilagođen i vrlo zahtjevan udžbenik sa zadacima za rješavanje iz matematike za 7. razred. Izrađen je na Brailleovu pismu, a sastoji se od 11 svezaka s preko 1000 stranica i 560 taktilnih crteža. Udžbenik je podijeljen i mladom Toniju M. iz Splita. Toni za učenje koristi prilagođeni udžbenik i zbirku radnih zadataka iz matematike za 7. razred, a poznaje i rad na Perkins pisaćem stroju za pisanje na Brailleovu pismu.

'Slova veća, boje prave za mudre glave' naziv je drugog projekta kojim je obuhvaćen veći broj udžbenika na uvećanom tisku. Za učenike 4. razreda adaptirani su udžbenik i radna bilježnica iz matematike, te udžbenik iz hrvatskog jezika. Za učenike 6. razreda prilagođen je udžbenik hrvatskog jezika, udžbenik povijesti, čitanka, te radna bilježnica iz engleskog jezika. Za sedmaše napravljena je prilagođena radna bilježnica iz engleskog jezika.

Projekti su realizirani u partnerstvu s 'Centrom Vinko Bek' iz Zagreba, jedinom obrazovnom institucijom za slijepe osobe na području Republike Hrvatske. Vrijeme provedbe oba projekta bilo je od 20. srpnja 2021. do 1. travnja 2022.godine, a projekte je sto posto financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- Ostvareni su glavni ciljevi projekata kojima smo težili s partnerom, a odnose se na osiguranje ravnopravnog položaja i uspješnog obrazovanja osoba s oštećenjem vida na području cijele Republike Hrvatske.

Projekti su izravno utjecali na poboljšavanje uvjeta praćenja nastave za 22 slijepa i slabovidna učenika koji su dobili prilagođene udžbenike za školsku godinu 2021./2022.

Nadamo se da će se ovako kvalitetni projekti nastaviti i u budućnosti jer naša djeca zaslužuju ravnopravno pohađanje redovnog obrazovanja sa svojim vršnjacima. Zahvaljujemo se našim kolegama iz Centra Vinko Bek na profesionalnom pristupu prilikom prilagodbe udžbenika za slijepe i slabovidne učenike i veselimo se daljnjoj suradnji na projektima od nacionalnog i međunarodnog interesa za slijepe osobe - poručili su iz Županijske udruge slijepih Split.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti