Povjerenstvo HZZO-a razmotrit će stavljanje lijeka Vyndaqel na Osnovnu listu

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) priopćio je u ponedjeljak kako će se ponovljeni prijedlog za stavljanje lijeka Vyndaqel na Osnovnu listu lijekova za liječenje rijetke bolesti srca razmatrati na sjednici Povjerenstva za lijekove HZZO-a

Sara Bajlo

 

HZZO je tako na upit Hine komentirao priopćenje Hrvatskog saveza za rijetke bolesti koji je upozorio kako oboljeli od ATTR-CM-a, rijetke bolesti koja zahvaća srce i uzrokuje zatajenje, već dulje vrijeme iščekuju vijesti o dostupnosti lijeka u Hrvatskoj koji za njih znači produljenje i olakšanje svakodnevnog života.

- Savez se već neko vrijeme zalaže za dolazak ciljane terapije na listu HZZO-a. Poslali smo dopis i apel, no odgovora nema - ranije je izjavila je dopredsjednica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti Sara Bajlo dodajući da razni izgovori zdravstvene administracije ne smiju biti prepreka u osiguravanju odgovarajućeg liječenja.

Zbog kontinuiranog odgađanja nove terapije, zbog čega su izgubljeni mnogi životi, Hrvatski savez za rijetke bolesti je pokrenuo kampanju ‘I moje je srce važno’.

Transtiretinska amiloidna kardiomiopatija (ATTR-CM) nedovoljno je poznata bolest i rijetko se dijagnosticira. Nastaje zbog pogrešnog smatanja proteina transtiretina, koji se sintetizira u jetri, uzrokujući stvaranje štetnih vlakana amiloida koji se potom talože u srčanom mišiću.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 150 oboljelih, no desetero je dijagnosticirano i čeka na liječenje, a samo dvoje ih se trenutačno liječi odgovarajućom ciljanom terapijom.

Nova ciljana terapija dostupna je u četrnaest zemalja EU-a, uključujući i susjednu Sloveniju, ali ne i u Hrvatskoj.

Prosječno preživljenje oboljelih je od dvije i pol do četiri godine od postavljanja dijagnoze.

Nova ciljana terapija pridonosi smanjenju smrtnosti kod određenih bolesnika za čak 50 posto, zaustavlja napredak bolesti i smanjuje hospitalizaciju za 32 posto te popravlja kvalitetu života i oboljelima omogućuje svakodnevno funkcioniranje.

HZZO je objasnio kako je Nositelj odobrenja (Pfizer Europe MA EEIG) za stavljanje lijeka (Vyndaqel) u promet, a koji je odobren za primjenu u liječenju transtiretinske amiloidne kardiomiopatije (ATTR-CM), predao zahtjev za stavljanje lijeka na Osnovnu listu lijekova HZZO-a.

Taj prvi prijedlog za stavljanje na listu lijekova odbijen je na sjednici Upravnog vijeća održanoj 24. ožujka 2022. s obrazloženjem ‘da trenutna razina znanstvenih dokaza o kliničkoj učinkovitosti ne opravdava predloženu cijenu lijeka’.

Dodatno je u obzir uzeta i činjenica da se lijek financira iz nacionalnog fonda za zdravstveno osiguranje, za sada, samo u 10 članica EU.

Ponovljeni prijedlog za stavljanje lijeka na Osnovnu listu Pfizer je uputio 31. ožujka.

Predlaže se stavljanje ovog lijeka na listu lijekova u indikaciji za koju je lijek registriran, a to je ‘za terapiju transtiretinske amiloidoze divljeg tipa ili nasljedne u odraslih bolesnika s kardiomiopatijom (engl. transthyretin amyloid cardiomyopathy, ATTR-CM)’.

HZZO je naveo kako će se prijedlog, prema redoslijedu zaprimanja, ponovno razmatrati na sjednici Povjerenstva za lijekove HZZO-a.

Navedene odluke i zahtjevi javno su dostupni na mrežnim stranicama HZZO-a, istaknuli su.

 

Hina

 

Povezane vijesti