HRVATSKI SAVEZ GLUHIH I NAGLUHIH Konvencija o pravima osoba s invaliditetom na hrvatski znakovni jezik

Hrvatski savez gluhih i nagluhih je neprofitna, nevladina, nacionalna organizacija gluhih i nagluhih osoba, koja preko svoje 23 članice djeluje na cijelom području Republike Hrvatske te skrbi za oko 13 000 članova

Znakovni jezik, ilustracija

 

Hrvatski savez gluhih i nagluhih (HSGN), kroz projekt 'Rasvijetli mi Konvenciju', preveo je Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom na hrvatski znakovni jezik, objavljeno je na posi.hr.

- Ovaj je prijevod jedan od samo nekoliko prijevoda na nacionalni znakovni jezik u svijetu. Cjelokupni projekt je realiziran uz donaciju Hrvatske elektroprivrede d.d. i uz veliku podršku gluhih volontera, koji su tijekom dugotrajnog procesa dogovaranja, razmišljanja, pripreme, prilagodbe, prevođenja te konačno i snimanja Konvencije marljivo radili na ovom prilagođenom i prevedenom materijalu – pojašnjeno je.

Svi članci Konvencije o pravima osoba s invaliditetom na hrvatskom znakovnom jeziku dostupni su na poveznici:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLEaE1Q8zJr8vNGIgQkhKG68gerkkUWI12.

Ujedno iz HSGN-a su zamolili sve gluhe i nagluhe osobe da nakon pregleda ispune i kratki upitnik kako bi prikupili i analizirali povratne informacije, koji je dostupan na poveznici: https://forms.gle/PrtytEy9RJaiZeiZ8.

Kako saznajemo na službenoj stranici HSGN-a, Hrvatski savez gluhih i nagluhih je neprofitna, nevladina, nacionalna organizacija gluhih i nagluhih osoba, koja preko svoje 23 članice djeluje na cijelom području Republike Hrvatske te skrbi za oko 13 000 članova.

Savez je osnovan daleke 1921. godine u Zagrebu, što ga čini najstarijom organizacijom osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Inače, član je Svjetske federacije gluhih (WFD), Međunarodne i Europske federacije nagluhih (IFHOH i EFHOH) i Europske unije gluhih (EUD).

Hrvatski savez gluhih i nagluhih također je udružen i u nacionalnu Zajednicu saveza organizacija osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH). Cilj djelovanja Saveza je prevladavanje komunikacijskih teškoća uzrokovanih gluhoćom koje se očituju u nepovoljnom socijalnom i kulturološkom položaju gluhih i nagluhih građana.

Savez usklađuje i usmjerava djelatnosti i suradnju udruga članica te predlaže i organizira akcije od zajedničkog interesa za što potpuniju socijalnu zaštitu osoba oštećena sluha.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti