BLIC INTERVJU, DAMIR JUREN Sport razvija čovjeka i daje mu borbenost za kvalitetniji život

Dojmovi nakon nedavno održanog World Boccia Intercontinental Challengera u Zagrebu su se slegli, a što o svemu  kaže Damir Juren, predsjednik Hrvatskog saveza boćanja osoba s invaliditetom, pročitajte u nastavku

Damir Juren

 

Kako ste zadovoljni postignutim rezultatima naših boćara i osvojenim medaljama na nedavno održanom World Boccia Intercontinental Challengeru?

- U načelu ja sam vrlo zadovoljan, ali poznavajući osobno svakog našeg boćara i njihove mogućnosti  možemo još dosta lijepih stvari očekivati od našeg tima.

Bio je to drugi  internacionalni turnir održan u Zagrebu, ali pod pandemijskim mjerama, koliko je sve bilo zahtjevnije za organizirati s obzirom na veliki broj natjecatelja?

- Iznimno zahtjevno za organiziranje u svim segmentima i pod posebnim covid protokolima koje smo morali zadovoljiti naš organizacijski tim je odradio odličan posao. Ovom prilikom bih se zahvalio našem tajniku Saveza Nikolini Trninić, Mariju Greguriću, menadžeru natjecanja, Saši Brkiću, transport menadžeru, Marku Arambašiću na grafičkoj podršci, Katarini Strunjak, voditeljici volontera, svim volonterima i ostalima na ogromnom trudu uloženom u organizaciju.

Koje su, po vama, najveće slabe  točke paraboćanja u Hrvatskoj i gdje vidite rješenje?

- Po meni, sve kreće iz baze dakle iz lokalnih sredina (klubova), jako je slaba ili nikakva podrška lokalnih županijskih ili gradskih sportskih saveza, prije svega treba donijeti novi zakon o sportu gdje je obaveza lokalne zajednice sufinanciranje klubova i podrška kvalitetnim sportašima. To su općenito najveći problemi u svim sportovima.

Koja velika natjecanja slijede?

- Ove godine imamo dosta gust raspored tako da za nekoliko dana jedan dio reprezentacije putuje na Svjetski kup u Rio de Janeiro, nakon toga slijedi 2. prvenstveni turnir u Splitu pa redom Veldhoven (NIZ), Povoa (POR), Poznan (POL) pa domaće prvenstvo i kup i tako do kraja godine kad Dora Bašić BC1, Martin Frković BC1 i PAR BC4 Anamaria Arambašić i Davor Komar putuju na Svjetsko prvenstvo opet u Rio.

Što biste poručili osobama s invaliditetom za kraj?

- Sport u bilo kojem obliku razvija čovjeka, u nama budi zaigranost, traži disciplinu, pobuđuje borbenost i potrebnu hrabrost koja nam je svima i te kako potrebna za što kvalitetniji život!

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti