ZAGREB Obilježavanje Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize, sa sjedištem u Zagrebu, nestranačka je i neprofitabilna udruga za promicanje zajedničkih socijalnih, zdravstvenih, odgojnih, obrazovnih, kulturnih, humanitarnih, informacijskih, sportskih, rekreacijskih i drugih interesa, bez namjere stjecanja dobiti

Cerebralna paraliza, ilustracija

 

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize (HSUCDP), na čelu s predsjednikom Ivicom Bašićem obilježio je prošli tjedan Nacionalni dan osoba sa cerebralnom paralizom organizacijom poludnevne online radionice posvećene temi pod nazivom 'Modeli rada udruga članica HSUCDP'.

Kako su objasnili iz saveza u priopćenju, radionica se oslanjala na prikaz različitih aktualnih modela rada u udrugama osoba s invaliditetom, članica HSUCDP. Uglavnom, kroz izlaganja sudionici radionice su dobili presjek najčešćih aktivnosti i usluga udruga dostupnih djeci, mladima i odraslim osobama s cerebralnom paralizom.

Inače, Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom se ističe kao značajan događaj jer postavlja pitanja i pronalazi odgovore, pruža mogućnost da se glas osoba s CP čuje snažnije nego inače i stvori jasna platforma za daljnje djelovanje.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize, zajedno s udrugama i članovima, obilježava ga raznim prigodnim i edukativnim radionicama i kampanjama kojima se nastoji podići razina svijesti javnosti te zagovaraju prava za učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi.

- Kroz izlaganja i zajedničku raspravu željeli smo dobiti odgovore zašto imamo različite modele rada, koje preduvjete je potrebno ispuniti, o čemu modeli rada ovise, koliko smo (ne)ovisni, jesmo li otporni na krize, kakvo članstvo imamo/trebamo i što članstvo želi od udruga. Na radionici su sudionici također dobili informacije o promjenama u novom Zakonu o socijalnoj skrbi te mogućnostima financiranja iz nacionalnih i EU fondova - istaknuto je u priopćenju saveza.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize, sa sjedištem u Zagrebu, nestranačka je i neprofitna udruga za promicanje zajedničkih socijalnih, zdravstvenih, odgojnih, obrazovnih, kulturnih, humanitarnih, informacijskih, sportskih, rekreacijskih i drugih interesa, bez namjere stjecanja dobiti. Osnovan je 4. lipnja 1968. godine.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti