EASPD KONFERENCIJA Budućnost prava na rad i društvene ekonomije

Konferencija je održana proteklog četvrtka i petka, 5. i 6. svibnja, u Zagrebu u Hob-u, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Rachel, Vaughan (EASPD), Thomas Bignal (EASPD), Katarina Ivanković-Knežević (Europska komisija), Patrick Clarke (EDF), Katrin Langensiepen (zastupnica u Europskom parlamentu) i Dragan Jelić (državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike).

 

Konferenciju naziva ‘Future of the Right to Work: What role for the Social Economy?’ (Budućnost prava na rad: Kakva je uloga društvene ekonomije?) organizirali su Europsko udruženje pružatelja socijalnih usluga (EASPD), Udruga ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode Galerija slika. Photo 06.05.2022., 15 17 29 Photo 06.05.2022., 15 13 56 Photo 06.05.2022., 15 02 20 Photo 06.05.2022., 14 17 19 Photo 06.05.2022., 14 16 52 Photo 06.05.2022., 11 42 36 Photo 06.05.2022., 11 42 22 Photo 06.05.2022., 10 50 03 Photo 06.05.2022., 09 43 45 Photo 06.05.2022., 09 18 20 Photo 05.05.2022., 10 17 30 Photo 05.05.2022., 10 17 14 Photo 05.05.2022., 09 59 05 Photo 05.05.2022., 09 41 26 Photo 05.05.2022., 09 32 41 Photo 05.05.2022., 09 17 10 Photo 05.05.2022., 09 15 54 Photo 05.05.2022., 09 15 33 Photo 05.05.2022., 09 15 15 profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatske (OSVIT) i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), te je okupila ključne domaće i međunarodne dionike - stručnjake, aktiviste i osobe s invaliditetom - kako bi istražili ulogu društvene ekonomije u unapređenju tržišta rada, kao i identificirali kako ostvariti njen maksimalni učinak.

Budući da je ovo službena EASPD-ova međunarodna konferencija, njen format je bio drugačiji u odnosu na prethodne OSVIT-ove stručne skupove u Zadru.

Kako piše organizator, svijet rada prolazi kroz važne promjene, posebice, ali ne samo zbog utjecaja digitalizacije na svaku granu industrije. Sam rad se mijenja. Mogućnosti za zapošljavanje se razvijaju, a organizacija rada prilagođava se ovom novom kontekstu. Ove promjene također dolaze u vrijeme pandemije covida-19, koja utječe na gospodarstva, ali i ubrzava neke od tih promjena. Ukratko, budućnost rada izgledat će vrlo drugačije za jedno desetljeće nego što izgleda danas - s prednostima i nedostacima koji dolaze s tim.

Promjene u budućnosti rada imaju posljedice na osobe s invaliditetom i njihove radne mogućnosti. Već danas je veća vjerojatnost da će osobe s invaliditetom biti nezaposlene (50%) u odnosu na osobe bez invaliditeta (25%). Još gore, ova statistika ne uzima u obzir situaciju milijuna neaktivnih osoba s invaliditetom diljem kontinenta. Kako će te promjene utjecati na osobe s invaliditetom i njihovo zapošljavanje? Hoće li to stvoriti više ili manje prilika?

Društvena ekonomija je glavni akter u području rada za osobe s invaliditetom - zapošljavanjem, osposobljavanjem ili pružanjem potpore milijunima osoba s invaliditetom kako bi dobili posao na cijelom kontinentu. Svakako je postignut napredak, posebice oko modela podrške na otvorenom tržištu rada. Ipak, i dalje postoje trajni izazovi, naglašeni stalnim visokim stopama nezaposlenosti, siromaštva i socijalne isključenosti osoba s invaliditetom. Kako se socijalna ekonomija može prilagoditi i promjenama u svijetu rada, ali i postići napredak potreban za pružanje podrške većem broju osoba s invaliditetom u pristupu kvalitetnim poslovima?

Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom, a posebno članak 27., kompas je za to kako osobe s invaliditetom mogu uživati ​​pristup radu i zapošljavanju na ravnopravnoj osnovi s drugima. Potiče kreatore politika, poduzeća i druge da učine više kako bi stvorili okvir za bolje uvjete. Također potiče i gura društvenu ekonomiju - posebice zbog svoje sposobnosti da stvori dostojna i uključiva radna mjesta za osobe s invaliditetom na otvorenom tržištu rada. Kako društvena ekonomija može postati dio progresivnog ostvarivanja prava na rad osoba s invaliditetom?

James Crowe i auditorij.Na sva ova pitanja, ali i više, konferencija je pokušala odgovoriti kroz četiri panela u plenarnom dijelu, te osam radionica u četiri paralelne dvorane.

No prije radnog dijela, kako to obično i biva, brojnom međunarodnom skupu su se obratili organizatori, kao i uzvanici. Tako su uvodne i pozdravne govore održali predsjednik EASPD-a James Crowe, predsjednik OSVIT-a Josip Držaić, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romana Galić, te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Crowe je posebno istaknuo utjecaj izbjegličke krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu, Galić i Piletić su se osvrnuli na podršku Grada Zagreba i Republike Hrvatske zapošljavanju osoba s invaliditetom, a Držaić je posebno naglasio različit način funkcioniranja zaštitnih i integrativnih radionica diljem Europe i svijeta, i potrebu da se ta različitost uvaži u procesu donošenja relevantnih politika.

Među uzvanicima su bile još i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, saborska zastupnica Ljubica Lukačić te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ante Lončar.

Okupljenima se nakon toga obratila ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc, koja je kratkom prezentacijom predstavila rad ZOSI-ja.

Na prvom panelu, naziva ‘Success stories for persons with disabilities, success stories for the Social Economy’ (Priče o uspjehu za osobe s invaliditetom, uspješne priče za društvenu ekonomiju) sudjelovali su Borislav Staykov i Iva Tsolova (JAMBA, Bugarska), Damir Fatušić i Željka Šemper (URIHO, Hrvatska), Sharona Shlomi i Oded Rahamim (Israel Museum, Izrael), te Kurt Vanhauwaert i Marijn Leroy (Konekt, Belgija). Izmeđe ostalog, govora je bilo o važnosti obrazovanja i podrške obitelji, te o mogućnosti ‘transfera’ na otvoreno tržište rada. Također, raspravljalo se o budućnosti zaštitnog zapošljavanja.

Drugi panel, ‘Exploring quality Jobs through the Social Economy’ (Istraživanje kvalitetnih poslova kroz društvenu ekonomiju) okupio je sudionike koji su imali što reći o inkluziji i održivosti društvenog poduzetništva - Jyrki Pinomaa iz Finske (Inclusion Europe), Alemka Lončar (Hedona, Hrvatska), Marie Aude Torres Maguedaño (Unapei, Francuska), i Grete Wangen iz Norveške (EUSE). Naravno, svi sudionici konferencije dobili su Hedonine čokolade.

Josip DržaićPrvog dana su održane i četiri radionice: ‘Vocational Rehabilitation - Let’s start working! - Two examples of vocational rehabilitation’ (Profesionalna rehabilitacija - Počnimo s radom! - Dva primjera profesionalne rehabilitacije) na kojoj su sudjelovale Mija Matić (Centar za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb), Ingrid Pammer (BBRZ, Austrija) i Marleen Clissen (Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Belgija); ‘Skills for the future of labour markets’ (Vještine za budućnost tržišta rada) na kojoj su sudjelovale Yael Weinstein i Dana Fuchs Arieli (SHEKULO TOV Group, Izrael) te Clara Centeno (JRC Europske komisije; ‘How to create a future proof job environment: A scientific instrument to measure ‘work values’’ (Kako stvoriti radno okruženje otporno na budućnost: Znanstveni instrument za mjerenje ‘radnih vrijednosti’) na kojoj su sudjelovali Stef de Cock (Groep Maatwerk, Belgija), Arend Pieterse (CEDRIS, Nizozemska) i Bruno Fermin (SBCM, Nizozemska); ‘Skills for the future: Work integration social enterprises are ready!’ (Vještine za budućnost: Društvena poduzeća za radnu integraciju su spremna!) na kojoj su sudjelovali Nóra Györke (EASPD), Danijel Baturina (Sveučilište u Zagrebu), Melanie Schaur (JKU, Austrija), Sophia Karagouni (Margarita, Grčka).

Prvi dan konferencije zaključio je Fabrizio Fea, supredsjedatelj Foruma članova o zapošljavanju EASPD-a, a kasnije, u ranim večernjim satima, upriličena je večera koja je prošla u veselom raspoloženju, uz neizostavne prilike za razmjenu iskustava i kontakata.

Drugi dan konferencije otvorila je Katarina Ivanković-Knežević, ravnateljica Odjela za socijalna prava i inkluziju Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije, koja je predstavila aktualne i nadolazeće strategije i mjere Europske unije koje se tiču zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Romana GalićPrvi panel drugog dana konferencije, ‘The Future of Work: What does it mean for persons with disabilities and for the Social Economy?’ (Budućnost rada: Što to znači za osobe s invaliditetom i za društveno gospodarstvo?), okupio je ljude koji su itekako imali što reći o budućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom - sudjelovali su Sabina Lobato (Fundación Once, Španjolska), Patrick Clarke (EDF - Europski forum osoba s invaliditetom), Albin Falkmer (Samhall, Švedska), Ivan Božić (Humana Nova, Hrvatska) i Marc Subirón (EuCIE - Europska konfederacija inkluzivnih poduzeća). Sabina Lobato je predstavila zanimljivu studiju o zaposlenosti osoba s invaliditetom, a bilo je rasprave i o značenju inkluzije, kao i o inovativnim modelima poslovanja u društvenom poduzetništvu.

Na drugom panelu u petak, ‘What’s the future of employment via Social Economy?’ (Kakva je budućnost zapošljavanja putem društvene ekonomije?), također je, očito, bilo riječi o budućnosti zapošljavanja, no ovaj put su sudionici bili donositelji odluka i predstavnici krovnih europskih organizacija osoba s invaliditetom - Thomas Bignal (EASPD), Katarina Ivanković-Knežević (Europska komisija), Patrick Clarke (EDF), Katrin Langensiepen (zastupnica u Europskom parlamentu) i Dragan Jelić (državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike). Razgovaralo se o aktualnim i budućim politikama na europskoj i hrvatskoj razini, a posebno je emotivna bila rasprava o ljudskim pravima.

Osim predstavljanja kulinarskih vještina i novog izdanja gastro natjecanja za osobe s invaliditetom Amorova žlica Udruge UNUO, i drugog su dana konferencije održane četiri paralelne radionice: ‘Fostering innovation on employment’ (Poticanje inovacija u zapošljavanju) na kojoj su sudjelovali Robbert Boonk (PHH Academy, Nizozemska), Fabrizio Fea (Associazione Scuola Viva ONLUS, Italija) i Silvia Muñoz (Plena Inclusión, Španjolska); ‘Social entrepreneurship as an opportunity for employment of persons with disabilities in Croatia’ (Društveno poduzetništvo kao prilika za zapošljavanje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj) na kojoj su sudjelovali Dubravka Bihar Marin Piletić(ZOSI), Martina Sajko Olovec (HZZ), Branimir Šutalo (Grad Zagreb), Teo Petričević (ACT Grupa), Marica Mirić (Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH), Mislav Tadić (MEWO) i Iva Šušak (URIHO); ‘Making the most of technology for quality jobs’ (Maksimalno iskorištavanje tehnologije za kvalitetne poslove) na kojoj su sudjelovali Klaus Hoeckner (Austrijski savez slijepih i slabovidnih), Wilfried Kainz i Anna Königseder (Zero Project, Austrija) i Yousra Sandabad (Centre de la Gabrielle & Ateliers du Parc de Claye, Francuska); ‘EASPD project development café’ (EASPD projektni kafić) na kojoj su sudjelovali Timothy Ghilain i James Churchill (EASPD).

Nakon dva vrlo konstruktivna i intenzivna dana, konferenciju su zaključili blagajnik i član uprave EASPD-a Peter Saxenhofer, koji je sažeo zaključke i poruke odaslane s konferencije, te tajnik OSVIT-a Filip Kozlica, zahvalivši svima uz poziv na novo druženje na OSVIT-ovom stručnom skupu već iduće godine u Zadru.

Za kraj, nikako ne smijemo zaboraviti da su u selfie igri pobijedili Kurt Vanhauwaert (Konekt, Belgija) i Elisabeth Lammers (Unapei, Francuska). Jer sve ovo ne bi imalo smisla bez prijateljstva i zajedništva.

 

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti