SVI STE POZVANI Obilježavanje Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama

Svrha manifestacije je okupiti osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji iz udruga članica iz cijele Republike Hrvatske s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi priznavanja ove marginalizirane skupine kao subjekata prava u jednakosti i nediskriminaciji

Članovi Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama.

 

Na inicijativu Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Ureda za udruge, u ožujku 2017. godine Hrvatski sabor proglasio je 16. svibnja Nacionalnim danom osoba s intelektualnim teškoćama.

Slijedom navedenog, 16. svibnja 2022. godine obilježiti će se Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama svečanim programom na Trgu P. Preradovića od 11 do 13 sati, gdje će se okupiti udruge članice (članovi udruga, osobe s intelektualnim teškoćama, njihovi roditelji/skrbnici i zaposlenici udruga).

- Tom prigodom ćemo organizirati glazbeni program: pjevanje, ples i sviranje, a nastupati će predstavnici i članovi naših udruga članica iz Zagreba, Čakovca, Pule, Koprivnice, Orahovice i Đurđevca te Grupa za međunarodni folklor SKUD-a 'Ivan Goran Kovačić'. Pridružit će nam se i građani Grada Zagreba koji su do sada uvijek pratili naše aktivnosti i pružali nam podršku. Događanje će biti popraćeno putem medija, a Mladen Iličković će voditi program. Građanima ćemo dijeliti šarene naočale kao simbolični znak podrške osobama s intelektualnim teškoćama. Moto događanja je 'Stavi naočale - promijeni pogled'. Pokrovitelji događanja su Grad Zagreb i Hrvatsko društvo skladatelja ZAMP. Počasni pokrovitelj je Gradska skupština Grada Zagreba - kažu iz Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama.

Nakon svečanog programa organiziran će biti Okrugli stol koji će se održati, s početkom u 13 sati, u prostorijama Francuskog instituta u Hrvatskoj (Preradovićeva ul. 5) s temom 'Izazovi življenja osoba s intelektualnim teškoćama u 21. stoljeću'. Moderatorica će biti Ana Tomašković, a sudjelovat će predsjednik Hrvatskog saveza Ozren Catela, Daniela Bratković (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb), Svjetlana Marijon (članica Europskog gospodarskog socijalnog odbora i predsjednica Udruge ZAMISLI), studenti Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, osobe s intelektualnim teškoćama, predstavnici ustanova, saveza udruga osoba s invaliditetom i udruga članica saveza.

Svrha manifestacije je okupiti osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji iz udruga članica iz cijele Republike Hrvatske s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi priznavanja ove marginalizirane skupine kao subjekata prava u jednakosti i nediskriminaciji.

- Želja nam je utjecati na širenje pozitivne svijesti u javnosti o osobama s intelektualnim teškoćama i važnosti provedbe politika koje se tiču njihove društvene uključenosti - ističu iz saveza.

Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama osnovan je u Zagrebu 1957. godine i od tada aktivno djeluje kao krovna, nevladina i neprofitna mreža udruga članica sa sjedištem na adresi Ilica 113, Zagreb. Savez obuhvaća 32 temeljne udrugu iz cijele Republike Hrvatske s više od 5000 članova u čiju korist djeluje. Savez je od svojih početaka aktivan na međunarodnoj sceni kao član globalne organizacije za pitanja intelektualnih teškoća Inclusion International, a od 2006. godine član je europske podružnice Inclusion Internationala, Inclusion Europe.

Aktivnosti kojima se savez bavi su brojne i raznovrsne kao što je zastupanje interesa djece i odraslih s intelektualnim teškoćama, roditelja/staratelja/skrbnika. Savez provodi programske i projektne aktivnosti kao što su edukacija, međunarodna suradnja i savjetovanje. Edukacijske aktivnosti namijenjene su roditeljima, predstavnicima udruga i osobama s intelektualnim teškoćama s ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji te jačanju i unapređenju rada udruga.

Savez provodi različite aktivnosti sa svrhom upoznavanja javnosti s problematikom osoba s intelektualnim teškoćama, čime se pokušava utjecati na razvoj svijesti građanstva u smislu prihvaćanja različitosti i tolerancije što doprinosi razvoju civilnoga društva. Također, zajedno s mrežom udruga unapređuje sustave potpore, senzibilizira lokalne zajednice za problematiku uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u društvo, utječe i na promjene i donošenje pravnih akata, te prati njihovu provedbu. Kao snažna i prepoznatljiva organizacija civilnog društva ostvaruje suradnju i partnerstva sa svim strukturama uključenim u rad s osobama s invaliditetom.

 

Tija Osmanović

 

Povezane vijesti