VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Čovjekom bi trebalo biti

I tako nerijetko 'pokušaji pristupa' na jednoj, a čovjek potrebit podrške i razumijevanja na drugoj strani, a ambis sve dublji i dublji

Čovjek, ilustracija

 

U tjednu u kojem se pod sloganom 'Mi vidimo ljude' obilježavaju dani Crvenog križa, u tjednu u kojem je organizirana kampanja 'Hrvatska volontira', u znaku Gandijevih riječi 'Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu', moramo jedni druge iznova, i iznova podsjećati da prije i iznad svega trebamo biti - ljudi.

Tijekom desetljeća predavanja studentima psihologije, a jednako tako i u svakodnevnom radu, nebrojeno sam puta ponovila da psihologija, kao i ostale 'pomagačke profesije', trebaju imati ljudsko lice, jer bez prisutnosti i prožetosti tom izvornom ljudskom dimenzijom ne postiže svoj željeni cilj.

'Salonski', sterilni, knjiški, formatizirani i robotizirani pristupi teško frekvenciju s ljudskom potrebom pronalaze, miljama se udaljavajući od čovjeka i dodatno otežavajući breme problema natovarenih na već krhka i vapijuća ramena.

I tako nerijetko 'pokušaji pristupa' na jednoj, a čovjek potrebit podrške i razumijevanja na drugoj strani, a ambis sve dublji i dublji.

A čovjekom bi trebalo biti.

'Nigdje toliko ljudi kao u jednom čovjeku. Nigdje toliko drugačijeg kao u istim stvarima.' (Miroslav Antić)

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti