VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Dajmo priliku životu

Milijuni i milijuni osoba s invaliditetom diljem svijeta upravo svjedoče davanju slobode životu. Jer, suočavao li se darovani nam život s više ili manje poteškoća, trajao on dulje ili kraće, vrijedan je svakome čovjeku jednako pružene prilike. I zato je trebalo, itekako je trebalo reagirati

Osobe s invaliditetom, ilustracijas

 

I lijevi i desni, i srednji i prednji, a i oni 'od pozadi', proteklih tjedana o prekidu trudnoće i prizivanjima svačije savjesti imali nešto za reći. Hodali i za život i protiv njega, hodali lijevo, hodali desno pa i postrance, hodali, ali ponajviše vrludali i lutali… Zrak bio i još uvijek jest zasićen reakcijama i tekstovima, polemikama i prepiranjima, prizivanjima i prozivanjima,  krepošću i sumnjivom etičnošću, zagovaranjem pro at kontra, (ne)argumentiranim stavovima suprotstavljenih strana(ka). U popriličnom metežu, ali i mutežu i zgražajućih i razložitih riječi, reakcije osoba s invaliditetom izostale.

Prije pedesetak godina na studiju psihologije kolegij jezovitog naziva 'Psihologija defektnih'. U tom vremenu, kada se i jedan fakultet defektološkim zvao, tako je to bilo. A idući još puno dalje u povijest, u drevna vremena stare Grčke, one iole 'defektne', a netom rođene, u provalije bacali ili u divljini ostavljali pa…

Asocijacije i aktualne poveznice s ovom surovom prošlošću rojile mi se zadnjih dana natapajući se ovim liberalnim, sve egoističnijim, 'slobode tijela i izbora' željnim vremenima. Od svega viđenog i izgovorenog na posebnom mi mjestu majka koja govori o rađanju djeteta za koje je tijekom trudnoće saznala da je vrlo rizičnog zdravlja, a kojeg je, unatoč tome, donijela na svijet i koje je mjesec dana poživjelo. Da, poživjelo, zajedno s njom, zajedno s ocem, poživjelo zajedno s obitelji u kojoj je rođeno.

I tako po tisuću prvi, i tisuću drugi, i po ne znam koji još puta, valja ponoviti da 'tuđa sloboda prestaje tamo gdje počinje moja', pa jednako tako i sloboda djeteta u majčinoj utrobi.

Milijuni i milijuni osoba s invaliditetom diljem svijeta upravo svjedoče davanju slobode životu. Jer, suočavao li se darovani nam život s više ili manje poteškoća, trajao on dulje ili kraće, vrijedan je svakome čovjeku jednako pružene prilike.

I zato je trebalo, itekako je trebalo reagirati.

 

 Višnja Majsec Sobota 

 

Povezane vijesti