ZAGREB Trodnevni Festival jednakih mogućnosti donosi nove sadržaje

S pogledom unazad 20 godina, mora se priznati da je Ožegović bio vizionar i da se unatoč teškim uvjetima usudio ostvariti nešto gotovo nemoguće, a to je da je pružio osobama s invaliditetom da izađu iz četiri zida sa svojim talentima i kreativnim sposobnostima pred publiku, kako bi pokazali ono što najbolje znaju. Upravo zahvaljujući njemu mnogi su napravili prve korake van svojih sredina, pružila im se prilika za samopouzdanjem, vjera u bolje sutra

Festival jednakih mogućnosti

 

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 7. do 9. lipnja 2022. održava se 20. po redu Festival jednakih mogućnosti (F=M), tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture u organizaciji Društva tjelesnih invalida, čiji program izvode i organiziraju osobe s invaliditetom, s drugim glazbeno-scenskim i likovnim umjetnicima.

Ono što je drugačije od svih prethodnih održavanja jest da više nije prisutan svima dragi Milan Ožegović, inače inicijator samog Festivala i dugogodišnji predsjednik Društva tjelesnih invalida, koji je iznenada preminuo 15. veljače 2022., u 73. godini života. Za sobom je ostavio neizbrisiv trag u životima mnogih osoba s invaliditetom, volontera i suradnika, bio je pokretač promjena, a njegov trajni doprinos zajednici ostat će nemjerljiv. Stoga se ove godine Festival jednakih mogućnosti održava njemu u čast.

S pogledom unazad 20 godina, mora se priznati da je Ožegović bio vizionar i da se unatoč teškim uvjetima usudio ostvariti nešto gotovo nemoguće, a to je da je pružio osobama s invaliditetom da izađu iz četiri zida sa svojim talentima i kreativnim sposobnostima pred publiku, kako bi pokazali ono što najbolje znaju. Upravo zahvaljujući njemu mnogi su napravili prve korake van svojih sredina, pružila im se prilika za samopouzdanjem, vjera u bolje sutra.

Manifestaciju na glavnom zagrebačkom trgu, koju vode pod moderatorskom palicom Mirne Medaković Stepinac i Darka Janeša, otvorio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević prvog dana svečanosti u 10,30 sati u krugu svojih suradnika. Ujedno, nazočili su Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića; Tomislav Paljak, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja; Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom; Andreja Cvitanović, predstavnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike; Ana Salopek, direktorica Sektora razvoja i proizvoda Turističke zajednice grada Zagreba; a u ime domaćina Društva tjelesnih invalida nazočila je nova predsjednica Viktorija Lisec.

Festival jednakih mogućnosti

 

U okviru bliskih gradonačelnikovih suradnika bile su Romana Galić, pomoćnica pročelnika za socijalnu zaštitu u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, koja privremeno, od 1. siječnja 2022., obavlja poslove i zadatke pročelnice do imenovanja pročelnika/pročelnice na temelju javnog natječaja, a najdulje šest mjeseci, kao i Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnika za zaštitu osoba s invaliditetom u Sektoru za zaštitu osoba s invaliditetom u istom Uredu.

Prije samog čina svečanog otvorenja, prisutnima se najprije obratila Viktorija Lisec, koja je zamolila za minutu šutnju za preminulog Milana Ožegovića, a potom je održala govor njemu u čast.

- Kako nekome tko ga nije poznavao objasniti tko je on bio i koliko su velike stvari koje je on napravio? Možda je i najbolji pokazatelj njegovog karaktera to što ne bi htio da se previše fokusiramo na njega. Htio bi da razgovaramo o onome čemu je bio posvećen dugi niz godina. Kao predsjednik Društva tjelesnih invalida od 2000. godine je rušio predrasude, bio pokretač promjena, davao platformu onima koji je prije njega nisu imali. Aktivno je surađivao sa znanstvenim učilištima i bio mentor mnogim studentima, pomagačkim profesijama, kao i volonterima. Nije prihvaćao da se nešto ne može, već je vjerovao da se mora naći način na koji će se moći.

U želji da podigne svijest javnosti o pravima, talentima i potencijalima osoba s invaliditetom, osmislio je i realizirao najveći i najdugoročniji projekt Društva tjelesnih invalida – Festival jednakih mogućnosti. Okupio je oko sebe malu vojsku ljudi s kojima je podijelio svoju viziju i koji su u nju vjerovali i nastavljaju vjerovati. Danas, 20 godina kasnije, Festival se po prvi puta održava bez Milana. Bez njega, ali njemu u čast! – rekla je u svom govoru Lisec.

Obitelji Milana Ožegovića Lisec je predala nagradu za njegov dugogodišnji predan rad - gravirano staklo s logom Festivala i tekstom 'In memoriam Milan Ožegović', koje je preuzela njegova kćerka zahvalivši se svima prisutnima na istome.

Festival jednakih mogućnosti

 

- Prije svega htjela bih se zahvaliti svima vama koji ste svojim trudom i željom omogućili da se ovaj Festival održava kroz sve ove godine, počevši od idejnih začetaka pa sve do danas, a nadam se da i u idućim godinama. Mislim da je to vrlo važno jer ovaj Festival je jedinstvena manifestacija, koja ističe važnu poruku, vrijednosti svakog pojedinca, kao i njegove talente te jednake mogućnosti u društvu u kojem živimo - rekla je Ožegovićeva kćerka.

Darijo Jurišić pozdravio je sve u ime pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, u ime cijeloga Ureda i u svoje osobno ime.

- Festival jednakih mogućnosti predstavlja osobe s invaliditetom, koje zajedno s drugim izvođačima sudjeluju u realizaciji glazbenih i scenskih programa, edukacijskih i sportskih igara i mnogih drugih sadržaja koji će se ovih dana moći vidjeti tijekom Festivala.

Glavna poruka Festivala je zapravo da osobe s invaliditetom trebaju i moraju imati jednaka prava i obveze kao svi ostali građani. Čestitam organizatorima i volonterima što nas iz godine u godinu podsjećaju da trebamo biti i jesmo društvo jednakih mogućnosti.

Kroz Festival je educirano više od 2000 volontera, vrlo vjerojatno budućih stručnjaka koji će znati i moći promijeniti budućnost, a glavna svrha utemeljenja od samoga početka bio je socijalni pristup uključivosti društveno izoliranih skupina. Svega ovoga teško da bi bilo bez truda, napora i neizmjerne pozitivne energije osnivača Milana Ožegovića, koji je bio dugogodišnji predsjednik Društva tjelesnih invalida i inicijator ovoga Festivala.

Nadamo se da će njegov rad i ideje nastaviti se kroz ovaj Festival, jer to je zapravo najbolji mogući način da pokažemo i predstavimo se da smo društvo jednakih mogućnosti – rekao je Jurišić.

Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, naznačio je važnost njihovog sudjelovanja na ovom veliku jubileju 20. obljetnice Festivala.

- Kad govorimo o jednakim mogućnostima, ono je i sadržajno i pojmovno terminološki ustvari fokus svih aktivnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dozvolite da u ime naše institucije izrazim zahvalu gospodinu Ožegoviću, koji preko svoje kćeri prima nagradu za svoj predani rad i za sve ono što je učinio da bi ovaj Festival postao i opstao.

Naravno da želimo na ovaj način skrenuti pozornost na stvaranje jednakih mogućnosti ljudima koji u svoje slobodno vrijeme ili svoje radne aktivnosti ostvaruju svoje talente koji ih potpuno izjednačavaju s ostalim dijelovima društva. To je ono što ovom Festivalu daje posebnost i što je karakter ovoga Festivala i što na poseban način širi društvenu svijest o onome što želimo steći – rekao je Paljak.

Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, rekao je: - Vlada doista kroz brojne programe i aktivnosti poduzima sve kako bi život osoba koje imaju bilo koji oblik invaliditeta ili osoba s teškoćama u razvoju olakšala svakodnevni život i omogućila sve uobičajene segmente života.

U svom govoru gradonačelnik Tomašević je istaknuo da se radi o posebnom, jedinstvenom Festivalu, koji u isto vrijeme slavi različitosti i jednake mogućnosti osoba s invaliditetom koje su ravnopravni članovi društva te ukazuju na barijere s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

- Grad Zagreb ima puno dobrih programa za osobe s invaliditetom, a ono što nedostaje potrudit ćemo se unaprijediti i ukloniti postojeće barijere. Ovaj jubilarni 20. po redu Festival ujedno je i In memoriam Milanu Ožegoviću, koji je idejni začetnik  Festivala  i koji bi, vjerujem, bio sretan i zadovoljan  što se Festival nastavlja s novim generacijama – poručio je s pozornice te ujedno i pozvao sugrađane da u što većem broju posjete Festival.

Prije odlaska, gradonačelnik se s Poljičkom i Paljakom upisao u knjigu 'In memoriam Milan Ožegović'.

Festival se tradicionalno održava na ulici, gdje svaki prolaznik može pogledati program i uvjeriti se u njihova djela kojima, baš poput svih drugih umjetnika, postižu visoku umjetničku vrijednost uz kreativne sposobnosti te zadivljuju publiku. Na taj način nastoje se ukloniti brojne predrasude i razvijati društvena svijest o invaliditetu, kojeg nažalost mnogi još uvijek izjednačavaju s nesposobnošću.

Osobe s invaliditetom putem Festivala daju veliki doprinos turističkoj i kulturnoj ponudi Zagreba, a isti pozitivno utječe na razvoj društvene svijesti o invaliditetu, kojeg mnogi nepravedno izjednačavaju s nesposobnošću.

Svrha Festivala je predstavljanje stvaralačkih mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.

Po programu od 10 do 22 sata više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih 600 osoba s invaliditetom, javno svakodnevno pokazuju što sve mogu te da nisu različiti od drugih. U organizacijskom timu Festivala radi 20-ak stručnjaka i 150 ciljanih volontera - studenata s 15-ak fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Pripremajući se za rad, studenti-volonteri se educiraju o invaliditetu i volonterstvu, a na Festivalu stječu dragocjena iskustva u timskom radu i specijalnoj komunikaciji s osobama raznolikih tjelesnih i osjetilnih oštećenja te umanjenih mentalnih sposobnosti – pojašnjeno je u najavi Festivala.

Prema programu, posjetitelji mogu uživati u sva tri dana zahvaljujući brojnim glazbeno-scenskim priredbama, a kroz igru mobilnosti građani i javne osobe imaju mogućnost na improviziranom poligonu svladavanja zapreka u invalidskim kolicima i orijentacije u prostoru pomoću bijelog štapa.

- Festival se sastoji od glazbeno-scenskog, likovnog, filmskog, edukacijsko-rekreacijskog i sportskog programa. Glazbeno-scenski program je sastavljen od dramskih, plesnih i glazbenih točaka koje naizmjenično izvode osobe s invalidnošću i popularni estradni umjetnici. Likovni program se sastoji od urbane skupne izložbe likovnih radova na kojoj izlaže šezdeset autora različitih umjetničkih izričaja, povezanih tjelesnim oštećenjem kao zajedničkim obilježjem. Promatrači izložbe uspostavljaju komunikaciju s autorima i odnose s umjetninama, koje se predstavljaju bogatstvom stilskih, tematskih, izričajnih, generacijskih i drugih različitosti. U filmskom se programu prikazuju dokumentarni filmovi s tematikom života i rada osoba s invaliditetom.

Edukacijsko-rekreacijski program je sastavljen od igara mobilnosti u kojima javne osobe i građani, u simuliranom oštećenju na improviziranom poligonu, stječu iskustva kretanja pomoću invalidskih kolica i orijentacije u prostoru pomoću bijelog štapa. Sportski program se sastoji od turnirskih natjecanja u sjedećoj odbojci te boćanja, tenisa i ulične košarke u invalidskim kolicima – najavljeno je u vezi programa.

Osim glavne pozornice na Trgu, uokolo se prostire glavni šator za organizatore i volontere te sportski poligon, a također i šator za likovne radove 60-ak umjetnika s invaliditetom iz zemlje i inozemstva – gdje izlaže tzv. 20. FM Urbana skupna izložba skupnih radova.

- U cilju razvoja svijesti o pravima i slobodama izoliranih društvenih skupina i doprinosa izjednačavanju njihovih mogućnosti s mogućnostima drugih građana, osmišljena je ideja o uspostavljanju javne scene na kojoj će osobe s invaliditetom promicati svoje vrijednosti te istodobno ostvarivati opće dobro – pojašnjeno je od strane organizatora.

Da podsjetimo, a što se moglo čuti i prilikom svečanog otvorenja, prvi Festival održan je 2002. godine, točno prije 20 godina, zahvaljujući materijalnoj potpori Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj i moralnoj podršci Grada Zagreba, dok nastavak projekta podupiru resorna tijela Vlade Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba. Organizator Festivala i njegov idejni zaštitnik je Društvo tjelesnih invalida u Zagrebu.

Festival svake godine promatra više 15.000 građana – ljubitelja glazbeno-scenske, likovne i filmske umjetnosti, a u šatoru s likovnim kreacijama imaju prilike kupiti i poklone koje su napravile vrijedne osobe s invaliditetom.  

Svojim nacionalnim i međunarodnim karakterom, Festival potvrđuje status Republike Hrvatske kao zemlje socijalne pravde i promiče ugled Grada Zagreba unutar velike europske obitelji zdravih gradova, koji uistinu ima priliku brendirati navedeni Festival kao jedinstveni.

 

Klaudija KlanjčićMladen Kristić

 

Povezane vijesti