VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Psihologija zasukanih rukava

Vele da govor tijela o nama svašta kaže, a da ni riječ prozborili nismo, jer se veći dio komunikacije neverbalno zbiva

Ljutita žena, ilustracija.

 

U doba 'komunizma' sovjetskog smjera Aleksej Stahanov proglašen svjetskim rekorderom u iskapanju ugljena u jednoj smjeni. 'Zaraza stahanovskog pokreta' nije zaobišla ni državu tadašnju, za koju su govorili da je i naša (?!) bila. Rudar Alija Sirotanović navukao se na 'stahanovštinu', udarnički daleko prebacio normu i postao novi svjetski prvak. Za nagradu mu, vele, tada omiljeni predsjednik, kojega su i ljubičice voljele, poklonio još veću lopatu. U novija doba ušao Alija i u povijest rock'n'rolla jer 'Zabranjeno pušenje' junake svoga podneblja lako zaboravljalo nije.

Al' ne bi ništa od svega toga bilo da i Aleksej i Alija, a i mnogi njihovi tadašnji drugovi i drugarice, nisu prije svega i na vrijeme dobro zasukali rukave, a bome i u ruke pljunuli, pa udri, kopaj, lopataj, vuci, drž' i ne daj… Vuklo se to tako desetljećima i pozivalo 'radnike, seljake i poštenu inteligenciju' da 'treba zasukati rukave i pljunuti u šake' ako se želi nešto postići ne samo u fizičkim, već, eto, i u 'poštenim umnim' aktivnostima. Ne jednom su učiteljice u školi u svojim motivacijskim govorima, začinjenim ciljanim parolama, učenicima pronosile mit o tome da 'ako hoćeš biti dobar đak (a i 'vjeran, dobar drug', kako je jedna ondašnja zakletva propisivala) trebaš jaaako zasukati rukave' (pljuvanje je u ovom slučaju bilo zabranjeno, osobito na pod). A zasukanih rukava bilo i po birtijama koje tada inkluzivne bile nisu. Kada bi tuča pijanih zaprijetila, akteri prvo zasukali rukave, staklenu flašu u ruke pobrali i udri - prvo u glavu pa ako nešto ostane, dalje se išlo.

Nit' se tada marilo, a još manje pazilo na 'govor tijela' i na neverbalnu komunikaciju. Zasukani rukavi, a počesto i pljuvanje u ruke, davali rezultate pa šta bi od toga više!

A danas - i žene rukave zasukale, osobito one koje političarke, zelene i lijeve, pokušavaju biti. Rukavi zafrknuti, borbeni gard zauzet, kako bi uvjerljivost izričaja, valjda, 'poboldana' bila. Ženstvenost i efikasnost upitni. Pravnice, psihijatrice, glumice i profesorice za sada zelene samo...

Zasukani rukavi, osim prijetnjom i modnim trendom postali. Sve to sada i 'casual', i 'trendy' i 'stylish', kažu. Pokušaj neformalni i ležerni biti ili nemušta i površna 'neostahanoština' na djelu?!

Izvedba loša, rezultata malo. Aleksej i Alija nezadovoljni jer osim zasukanih rukava, trebalo bi i u šake pljunuti pa udarnički lopate u ruke...

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti