KAZALIŠTE VIDRA U ZAGREBU Obilježena 76. godišnjica Hrvatskog saveza slijepih

Hrvatski savez slijepih organizirao je 15. lipnja 2022. godine u dvorani Kazališta Vidra u Zagrebu svečanu akademiju povodom 76. obljetnice djelovanja

Čitanje brajice, ilustracija.

 

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanosti je nazočio i obratio se pozdravnim govorom zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Hrvatski savez slijepih nacionalna je krovna organizacija, koja postoji i djeluje od 1946. godine. Članica je Europske unije slijepih (EBU) i Svjetske unije slijepih (WBU). Članice Saveza čine 26 lokalnih, županijskih, odnosno gradskih udruga slijepih koje svojim područjem djelovanja pokrivaju cjelokupni teritorij Republike Hrvatske, a u koje se slijepi građani neposredno učlanjuju.

U svom uvodnom govoru predsjednik Saveza Vojin Perić istaknuo je ulogu Hrvatskog saveza slijepih u ostvarivanju pune inkluzije i društvene integracije ljudi s oštećenjima vida.

- Hrvatski savez slijepih učinio je puno po zapošljavanju slijepih, na rehabilitaciji i obrazovanju. Pokušavamo na svim poljima ostvariti punu inkluziju i integraciju u društvo. Savez je ostao stožer i krovna udruga i bit će to za sve udruge u kojima se odvijaju glavnine aktivnosti koje su naše članice i naš ponos - rekao je Perić.

Na potencijale i potrebe s kojima se Savez susreće te uspjehe u njegovu radu podsjetila je izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača.

- Potreba još uvijek ima, nažalost, više nego što smo svi zajedno kao udruge i institucije u mogućnosti zadovoljiti. Kad pomognemo jednoj slijepoj osobi koja je u potrebi, postigli smo mali uspjeh i kad stavimo sve te uspjehe zajedno, onda možemo o nečemu pričati - kazala je Veljača.

Upozorila je na izazove koji slijede u narednom razdoblju.

- To su prije svega Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji koji će nam konačno omogućiti da imamo jedan sustav koji će nam garantirati da će nam te usluge koje trebamo kao slijepe osobe biti kvalitetne i od pomoći.

Tijekom svečane akademije Hrvatski savez slijepih predstavio je rezultate i ciljeve provedenog EU projekta 'Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe', koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Glavni je cilj projekta bio smanjiti socijalnu isključenost odraslih slijepih osoba kroz pružanje socijalnih usluga, ojačati kompetencije stručnjaka koji s njima rade u svrhu osiguranja dostupnosti i razvoja socijalnih usluga te osnažiti obitelji koje o njima skrbe kroz pružanje podrške i senzibilizaciju zajednice. Svečana akademija je ujedno bila i završna konferencija ovog projekta.

U najsvečanijem dijelu akademije dodijeljena je Nagrada 16. lipanj, koja se dodjeljuje slijepim i videćim osobama za izniman doprinos ostvaren u zaštiti, rehabilitaciji i unapređenju društvenog položaja slijepih osoba.

Ovogodišnja dobitnica za doprinos ostvarivanju posebnim ciljevima unapređenja života slijepih i slabovidnih osoba je Vesna Leiner, od nedavno u mirovini, a inače dugogodišnja muzejska savjetnica, pedagoginja i nekadašnja voditeljica Pedagoško-andragoškog odjela u Muzeju Grada Zagreba. U svom govoru Leiner je istaknula kako je zadnjih godina u Hrvatskoj napravljeno nekoliko novih muzeja, a nijedan nije u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom. U nekima nema ni dizala, a to je nešto što treba promijeniti kako bi to bila obaveza za sve.

Svečanoj akademiji nazočili su, uz ostale, državna tajnica Margareta Mađerić - izaslanica predsjednika Vlade RH, zastupnica u Hrvatskom saboru za osobe s invaliditetom Ljubica Lukačić - izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, kao i Markica Župan Galić ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

Izvor: Hina/Glas Istre/Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti