Ove subote hodajmo zajedno za zajednicu Arka i osobe s intelektualnim teškoćama

Hodajmo zajedno događaj je u kojem će zajedno hodati osobe s intelektualnim teškoćama i osobe bez intelektualnih teškoća, kako bi pružili podršku njima i njihovim roditeljima te proslavili jedinstvenu ljepotu svake osobe

Vizual događaja.

 

'Hodajmo zajedno' istodobno se održava u 38 zemalja svijeta, a cilj je iskazati podršku osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim roditeljima te prikupiti sredstva za zajednicu Arka u Hrvatskoj.

Poznajete li osobu s intelektualnim teškoćama?

Ako je vaš odgovor potvrdan, vrlo vjerojatno je takva osoba svojom neposrednošću i iskrenošću ostavila pozitivan trag u vašem životu. Ipak, takve osobe često se nose sa stigmom, izoliranošću i usamljenošću. Po završetku obrazovanja, nakon navršene 18. godine života, najčešće ostaju i bez aktivne podrške i konkretnih prilika. Arka Korablja želi odgovoriti na tu potrebu stvaranjem prijateljskog ozračja i provođenjem programa osmišljenih kako bi poticali osobni razvoj pojedine osobe.

Arka Korablja iz zagrebačke Dubrave zajednica je u čijem su srcu odrasle osobe s intelektualnim teškoćama. Za odrasle osobe s Down sindromom, autizmom i drugim teškoćama Arka Korablja provodi profesionalne programe poput radne terapije, poludnevnog boravka, psihosocijalne podrške i savjetovanja, a pruža i podršku članovima njihovih obitelji. Arka Korablja dio je međunarodne zajednice L’Arche International koja broji preko 150 zajednica u 50 zemalja svijeta i tako dijeli primjere dobre prakse 55-godišnje povijesti ovog pokreta.

Ipak, Arka Korablja nije samo udruga s područja socijalne skrbi, nego zajednica u punom smislu te riječi, u kojoj je prijateljstvo osnova svih aktivnosti. U njoj i preko nje nastoje da društvo spozna vrijednost osoba s intelektualnim teškoćama, smatrajući da njihovi darovi mogu biti na veliku korist društvu u kojem žive. Zato sa svojim članovima, osobama s intelektualnim teškoćama, nastoje što više izlaziti među lokalnu zajednicu i šire, te se susretati sa različitim grupama ljudi - djecom, mladima, građanstvom, političarima, umjetnicima…

Hodajmo zajedno događaj je u kojem će zajedno hodati osobe sa i bez intelektualnih teškoća, kako bi pružili podršku njima i njihovim roditeljima te proslavili jedinstvenu ljepotu svake osobe.

Hodajmo zajedno održat će se 25. lipnja 2022., s okupljanjem sudionika u 9 sati ispred Kulturnog centra Dubrava, Dubrava 51a. Sama šetnja će biti duga 2,3 kilometra, a na cilju će se sudionici pridružiti bogatom sportskom, zabavnom te gastronomskom programu u sklopu Dana Dupca.

Program će voditi Jana Rogoz, članica Arke i osoba s intelektualnim teškoćama.

Miron Perić, voditelj udruge naglasio je da je 'Hodajmo zajedno poseban po tome što će na isti dan hodati zajednice Arka u 38 zemalja svijeta'.

- Cilj nam je podići svijest o važnosti uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u društvo te prikupljati sredstva za zajednicu Arka. Hodajmo zajedno prvi je ovakav događaj u Hrvatskoj, a želja nam je da s godinama sve više raste - kazao je.

Koordinatorica 'Hodajmo zajedno' Ivana Pudić podsjeća nas da 'osobe s intelektualnim teškoćama osjećaju sve kao i mi, imaju sve želje kao i mi, ali imaju teškoće ostvariti ih. I zato trebaju nas. Nas pojedinačno, i nas, društvo'.

- Stoga vas pozivamo, pridružite nam se u subotu 25. lipnja u 9 sati i iskažimo podršku osobama s intelektualnim teškoćama, pokažimo toplinu i dobrotu koju Zagreb ima. Očekuje vas veselo druženje s dobro raspoloženim domaćinima - poručila je.

Zajednica Arka Korablja financira se preko donacija privatnih osoba i organizacija. Ukoliko ih i vi želite podržati svojom donacijom, možete to učiniti posjetom njihovoj donacijskoj stranici.

Više informacija o zajednici Arka i događaju Hodajmo možete naći na njihovoj već spomenutoj web stranici ili Facebook profilu.

 

Izvor: Arka Korablja

 

Povezane vijesti