POZITIVNE PROMJENE Turistička zajednica uskoro pokreće projekt kojim će Varaždin postati dostupan svima

Bit ćemo među prvima ili čak i prvi grad u Hrvatskoj koji će mapirati i trasirati rutu za osobe u invalidskim kolicima. To je zanimljiva publika za koju, kada pogledate naš grad, ali i ostale gradove, još uvijek postoji dosta prepreka i barijera, kazala je direktorica Turističke zajednice Jelena Toth

Varaždin, ilustracija.

 

Turizam se na području Varaždina nastoji okrenuti novim trendovima, odnosno 'zelenom, digitalnom i pristupačnom', a novi projekt kojeg TZ priprema je 'Inkluzivni turizam: Turizam za sve'.

- To je jedna od važnih smjernica nacionalne stategije održivog turizma, a radi se o turizmu koji je pristupačan svima, bez obzira na eventualne prepreke. Bit ćemo među prvima ili čak i prvi grad u Hrvatskoj koji će mapirati i trasirati rutu za osobe u invalidskim kolicima. To je zanimljiva publika za koju, kada pogledate naš grad, ali i ostale gradove, još uvijek postoji dosta prepreka i barijera. Sve te barijere ćemo sada detektirati, pokušat ćemo ih popraviti i omogućiti ih dostupnima i osobama u invalidskim kolicima - kazala je nedavno u eTV studiju direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth. Cilj je potaknuti društvo na razini cijele Hrvatske na pozitivne promjene.

- Zanimljiv je podatak Europske komisije da u svijetu 300 milijuna osoba s invaliditetom putuje, od čega je njih 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima. Putovalo bi ih i puno više da su destinacije pristupačne. U tom smjeru želimo biti prvi grad u Hrvatskoj koji će potaknuti te pozitivne promjene u društvu, napraviti rutu koja je pristupačna osobama u kolicima. To su nam isto tako zanimljivi turisti, želimo da i oni dođu u Varaždin, da uživaju u našoj destinaciji i da šire glas da smo pristupačna i dostupna destinacija - kazala je.

Varaždin će realizacijom projekta dobiti novu turističku vrijednost u obliku razvijene i osposobljene turističke rute za osobe s invaliditetom.

 

Izvor: eVaraždin.hr

 

Povezane vijesti