U Varaždinskoj biskupiji traje projektni tjedan 'Bartimej'

Ovogodišnji 'Bartimej' okupio je 18 sudionika koji će kroz pet dana obići razne udruge i ustanove koje rade s djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom na području Varaždinske biskupije i Zagrebačke nadbiskupije

Zajednička fotografija.

 

Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, od 27. lipnja do 1. srpnja organizira šesti po redu projektni tjedan 'Bartimej'. Projekt se ostvaruje u suradnji sa zakladom 'socioMovens. Giving Europe a Soul', zajednicom Fazenda da Esperanca, a ove godine sudjeluju i učenici tri srednje škole: Druga gimnazija Varaždin, Srednja škola Čakovec i Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti iz Zagreba. Cilj ovih projektnih tjedana jest senzibilizacija mladih za rad s osobama s invaliditetom. Ovogodišnji 'Bartimej' okupio je 18 sudionika koji će kroz pet dana obići razne udruge i ustanove koje rade s djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom na području Varaždinske biskupije i Zagrebačke nadbiskupije.

Prvog dana, 27. lipnja, sudionici su sudjelovali u teoretsko-praktičnim radionicama pod nazivom 'Hodaj u mojim cipelama' kojima je cilj bio upoznavanje mladih s raznim vrstama invaliditeta poput tjelesnog invaliditeta, sljepoće i gluhosljepoće te intelektualnih teškoća. Poslijepodnevni dio programa, u Župi svetog Josipa u Varaždinu, nastavljen je susretom zajednice 'Bartimej' koja se inače redovito okuplja četvrtkom te su sudionici projektnog tjedna spoznaje iz održanih radionica odmah mogli i iskustveno primijeniti u susretu s osobama s invaliditetom.

Susret polaznika projektnog tjedna i članova zajednice 'Bartimej' završio je svetom misom, nakon čega su sudionici projektnog tjedna krenuli put Ludbrega gdje se, u Pastoralnom centru, odvija daljnji program iduća četiri dana. Iz Ludbrega će posjetiti Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji 'Mali princ' u Đurđevcu, Udrugu osoba s invaliditetom 'Bolje sutra' u Koprivnici, Udrugu gluhoslijepih osoba Zagreb, Caritasov dom za djecu i odrasle osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem 'Brezovica', Dnevni boravak djece 'Antun Bogdan' i Udrugu slijepih Međimurske županije u Čakovcu, 'Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi' Gornja Bistra, a posljednjeg će se dana u Belici susresti i s izbjeglicama iz Ukrajine.

 

Izvor: Varaždinska biskupija

 

Povezane vijesti