'Videća asistencija Županijske udruge slijepih Split' nastavlja se i to u razdoblju od dvije godine

Putem ovoga programa članovima Županijske udruge slijepih Split na raspolaganju su dvije videće pratiteljice koje im pomažu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Videće pratiteljice su zadužene za pratnju i prijevoz korisnika prilikom odlaska liječniku, u trgovinu, ljekarnu, banku, poštu i ostale institucije

Zajednička fotografija.

 

Županijska udruga slijepih Split u 2022. godini nastavlja provoditi novi dvogodišnji program 'Videća asistencija Županijske udruge slijepih Split' financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Program 'Videća asistencija Županijske udruge slijepih Split' pripada grupi 3 programa osobne asistencije osobama s invaliditetom, odnosno omogućeno je pružanje usluge videćeg pratitelja za slijepe osobe koje su nesamostalne u kretanju i prilikom kretanja trebaju pomoć videćeg pratitelja.

Vrijednost financiranog programa za prvu godinu provedbe iznosi 240.000,00 kuna, a vrijeme provođenja programa je od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2022. godine.

- Putem ovoga programa članovima Županijske udruge slijepih Split na raspolaganju su dvije videće pratiteljice koje im pomažu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Videće pratiteljice su zadužene za pratnju i prijevoz korisnika prilikom odlaska liječniku, u trgovinu, ljekarnu, banku, poštu i ostale institucije. Uslugu videće pratnje trenutno koristi više od 50 članova na području Splitsko-dalmatinske županije. Također, kada se radi o starijim i slabo pokretnim slijepim osobama, videće pratiteljice mogu otići u trgovinu i na poštu umjesto korisnika te im dostaviti potrebne namirnice ili obaviti određene usluge npr. plaćanje računa. Osim pomoći u kretanju slijepim osobama, videće pratiteljice na programu 'Videća asistencija Županijske udruge slijepih Split' pružaju korisnicima programa pomoć u kućanstvu gdje im pomažu u slaganju medicinske i ostale dokumentacije te zajedno s korisnicima organiziraju kućanstvo, a po potrebi zajedno provode vrijeme u šetnji i na kavi čime se smanjuje socijalna isključenost slijepih osoba - objasnili su nam iz udruge.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti