VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Jamrala, gundrala i ostala zanovijetala

Jamrala i hejteri, k'o braća rođena, skoro pa blizanci, al' dvojajčani, mrzovoljni, pesimistični, počesto i otrovni, zarazu negativnih emocija, ciničnog podbadanja i mizantropske odbojnosti prema svemu i svakome šire

Osobe s invaliditetom, ljubav

 

Koliko smo puta o nekome čuli, ili za nekoga rekli, da je 'jamralo' - zanovijetalo od formata, koje zimi kuka da je prehladno, a ljeti prevruće i komarci grizu, da je gore previsoko, a dolje preduboko, sve je 'prestrašno', a ono drugo još 'prestrašnije', da je crno još crnje, da crnje biti ne može. Negativnim emocijama i žalopojkama sve nabijeno, mjesta za nešto pozitivno teško pronaći.

Nekada, u starom agramerskom, zagrebačkom izričaju, ove su ljude 'jammer Pepi' ('jadni Pepi') nazivali. A u Austriji se, u blizini poznatog lječilišta Baden, od 19. stoljeća pa sve do današnjih dana zadržala gostionica istog 'Jammer-Pepi' imena jer se i ondašnja vlasnica upravo tako zvala. Zajedljivi grintavci bi rekli da je 'sigurno jadnija od najjadnije bila', jer, 'nomen est omen' ('ime je znamen').

Jamrala se vole i međusobno družiti, dijeliti 'jamrajuću sudbu kletu' koju im je život na leđa natovario. Tako je u proljeće 2014. u Sloveniji osnovana facebook grupa za jamranje pod sloganom 'rado jamram'. 'Fantje in punčke' vele da im je to 'tehnika opuštanja i mogućnost oslobađanja od negativnih avantura i nezgoda u ovom životu'. Korisna novotarija ili 'besposleni popovi i jariće krste'?

Kukanje, zanovijetanje, jamranje, cviljenje, gundranje, jadikovanje, stenjanje, cmoljenje, njurganje, negodovanje, grintanje, kvocanje, kenjkanje, gunđanje, cmizdrenje, lamentiranje … Odavno mi se čini da je ovo naš hrvatski nacionalni sport postao jer kukati je puno lakše, nego razmišljati i djelovati, a i odgovornost je puno manja.  

Jamrala i gundrala, cvilidrete i grintavci, plačljivci i kukumavci, njurgala i kukala, ti vječni katastrofičari svojih i tuđih života, koji samo crnjake predmnijevaju, ti kukavci nad svojom i inim sudbinama, koje stalno nešto bolucka, a bome i 'opasno boli', svu pažnju svijeta sebi bi usmjerili, šireći se poput požara.

Jamrala i hejteri, k'o braća rođena, skoro pa blizanci, al' dvojajčani, mrzovoljni, pesimistični, počesto i otrovni, zarazu negativnih emocija, ciničnog podbadanja i mizantropske odbojnosti prema svemu i svakome šire.

Ove posvemašnje energetske vampire, koji kao pijavice naliježu, zaobilaziti u luku miljama daleko treba, mentalne puteve od njih redovito ventilirati i štititi se kao od bolesti zaraznih.

Već puno puta spominjani Einstein jednom je prilikom rekao: 'Mnogo je puteva do sreće. Jedan je od njih da prestanete kukati.'

Dragi Einsteine, apsolutno si u pravu, makar se to nekima, a možda i tebi, relativnim činilo.

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti