VIŠNJA MAJSEC SOBOTA: Odmaranje i 'odmoravanje'

Zadnjih dana silazna neka putanja, a vrućina k'o uteg dodatni na sve što nam se zadnjih godina u životima skupljalo …

 

U ono doba, kad su zime dobrano pokazivale zube, često se čulo: 'Da mi je hibernirati k'o lički medvjed dok ova studen ne prođe'. A danas, kad su zime postale blage, a ljeta toplija no ikad, uskoro ćemo sve češće čuti: 'Da mi je estivirati k'o barska kornjača dok ova ljetna žega ne popusti.'

Kako hibernacija više nije što je nekad bila jer je toplina i zimski san pokvarila, ljetno spavanje nekih životinjskih vrsta, koje upravo estivacijom zovemo, sve više na važnosti dobiva pa je red i naš izričaj tome prilagoditi.

Već pomalo umorni od svega, od kontaminiranosti raznih vrsta, politikantskog, nedistanciranog prostakluka i besprizornosti, ljudske gluposti i bešćutnosti i još puno toga što bi u najdublju jamu zatrpati trebalo, razmišljamo kako bi u osamu najveće zabiti pobjeći bilo il' na pusti otok i - estivirati k'o ona, već spomenuta, barska kornjača.   

Nakon svakodnevnog, nerijetko i prisilnog 'mora-va-nja', došlo je vrijeme za 'odmoravanje' po vrlo jednostavnom 'ljetno - estivacijsko - kornjačinom modelu':

'Moram – ne moram!

Moraš – ne moram!

Morate – ne moramo!'

Ljetnom odmoru 'odmoravajuću dimenziju' nužno je dodati kako bi se i duhu i tijelu dozvolio odlazak u neku drugu krajnost, otkačenu od svega, a ponajviše od onoga - 'moram' …

Dragi 'moramovići', odbrojavanje je započelo – deset, devet …

 

Tekst: Višnja Majsec Sobota