Višnja Majsec Sobota: Opustite se …

Ako ste odabrali upravo odmor na moru, nemojte propustiti opuštanje uz šum morskih valova, koje djeluje relaksirajuće, odmičući vas od uobičajene fokusiranosti. Ujutro i predvečer lezite na morsku obalu, ili plutajte na morskoj površini, zatvorite oči i prepustite se šumu morskih valova

Mirjana, moja vjerna čitateljica, nakon što je pročitala zadnji tekst o 'odmaranju i odmoravanju', šalje mi duhovitu karikaturu mačka Toma, crtanog junaka, koji važno kaže:

'Kao prvo – ne moram ja ništa …

Kao drugo – isto to …'

U pedagogiji bi to zvali 'uspješnim utvrđivanjem gradiva', u košarci 'zakucavanjem', a u životu prizemnom da je, eto, 'sve sjelo na svoje mjesto'.

Izreka kaže da je 'mirna duša najbolja ležaljka za odmor' pa je onda red da još malo 'poboldamo' vještine odmaranja i 'odmoravanja'.

Mišići, k'o praćka napeti, ne od puste snage, već od stresa koji je baš u njima mjesto za odlaganje našao. Vježbe 'progresivne mišićne relaksacije' (guglajući, vrlo lako ih možete naći) jedan su od najjednostavnijih, a vrlo korisnih načina kako mišiće, cijelo tijelo i mentalnu vibru postepeno u balans dovesti. Kad vam ova vježba prijeđe u naviku, kao svakodnevno ispijanje kave, osjetit ćete blagotvornu opuštenost i duha i tijela. Bit ćete lakši i sebi i drugima te spremniji za izazove, stresove i napetosti koje će i po povratku s odmora, nažalost, i dalje na vas vrebati.

'Pa di si, buraz, móre?!

Rasterećen - brige me ne mòre.

Da bar duže potrajati mȍre ...'

… U svojim nam stihovima ovih dana poručuje pjesnik Zlatko Majsec.

Ako ste odabrali upravo odmor na moru, nemojte propustiti opuštanje uz šum morskih valova, koje djeluje relaksirajuće, odmičući vas od uobičajene fokusiranosti. Ujutro i predvečer lezite na morsku obalu, ili plutajte na morskoj površini, zatvorite oči i prepustite se šumu morskih valova. 'Alfa moždani valovi' zamijenit će 'beta valove' i polako vas uvesti u ugodno i opuštajuće 'alfa stanje mozga' povezano s relaksiranošću, meditativnošću, spokojem, smanjenjem stresa i opuštenošću uma i tijela. Jedna je to od najljepših prirodnih glazbi, neponovljiva i čarobna terapija, jednostavna, a tako ljekovita.

Do našeg sljedećeg čitanja, u rujnu, odmarajte i 'odmoravajte', uživajte i - opustite se. Upijajte pozitivnu energiju, družite se sa samima sobom ili s dragim vam ljudima, u osami ili u društvu jer - život je vaš pa tako i odabir …

 

Tekst: Višnja Majsec Sobota