GRADNJA U TIJEKU Budući Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama

U tijeku su građevinski radovi budućeg Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine – Spinalnog centra – Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama

 

Završetak građevinskih radova planiran je do 1. listopada 2022., a završetak cjelokupnog projekta očekuje se 31. ožujka 2023. godine.

Kako je pojašnjeno na posi.hr, budući Spinalni centar biti će ukupne površine od 6.721,26 m2, koji su raspoređeni kaskadno na pet etaža. Planira se 75 smještajnih kreveta i pet kreveta u sklopu Dnevne bolnice. Također, Centar će imati posebno uređene, prilagođene i pristupačne prostore poliklinika, stacionara, dnevne bolnice te terapijske prostore, a tu će biti smještene nova praonica i mrtvačnica bolnice.

Također je napomenuto da je ukupna vrijednost projekta u fazi ugovaranja radova bila 112.775.377,15 kuna, od toga 83.000.000 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020, 24.094.150,65 kuna iz sredstava Državnog proračuna putem Ministarstva zdravstva te 5.681.226,50 kuna vlastitih sredstava Specijalne bolnice. Zbog izvantroškovničkih radova koji se nisu mogli predvidjeti u fazi projektiranja, došlo je do povećanja ugovorene vrijednosti radova, koja se od početnih 88.131.304,49 kuna, s uračunatim PDV-om, povećala na 97.11.853,61 kuna, a čime je ukupna vrijednost projekta porasla na ukupno 125.172.344,88 kuna.

Nedavno je završeno savjetovanje za opremanje te se čeka i očekuje pozitivno mišljenje Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije (SAFU), kako bi se raspisao natječaj i za ovu važnu projektnu fazu.

Nedavno, 19. srpnja 2022., organiziran je obilazak, kojem su prisustvovali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnici Ljubica Lukačić, Barbara Antolić Vupora i Siniša Jenkača, djelatnici i ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić te predstavnici gradova i općina s područja Varaždinske županije. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obilasku je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

- Nadamo se kako će biti prihvaćena zajednička inicijativa pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) i Spinalnih ozljeda Zagreb da se budući Spinalni centar nazove po pokojnoj Mandi Knežević, velikoj zagovornici realizacije ovog projekta i dugogodišnjoj aktivistici za prava osoba s invaliditetom – poručeno je naposljetku.

 

Klaudija Klanjčić

Foto: Varaždinska županija