U Čakovcu će pomoćnike imati svi kojima su potrebni

Spomenimo da je osim osiguravanja pomoćnika, olakšavanja obrazovanja djeci s teškoćama te zapošljavanja pomoćnika, jedan od ključnih ciljeva ovih hvalevrijednih projekata ujedno osvijestiti i senzibilizirati širu lokalnu zajednicu o važnosti uključivanja učenika s teškoćama u redovite osnovne škole kao temelj za ostvarenje društva jednakih mogućnosti za sve

 

U školskoj godini 2022./2023. čakovečke osnovne škole zaposlit će pomoćnike u nastavi za sve učenike s teškoćama u razvoju te educirati pomoćnike kojima je edukacija potrebna kako bi kvalitetno pružali potporu u direktnom radu.

Time Grad Čakovec nastavlja pozitivnu praksu i primjer osiguravanja pomoćnika u nastavi školarcima čakovečkih škola, a potvrđeno je to dobivenom Odlukom o financiranju odabranih projekata u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Ukupno su škole u ovoj devetoj godini provođenja projekta iskazale zahtjeve za 76 pomoćnika za 85 učenika. Projektom 'Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u OŠ Grada Čakovca – VI', 51 pomoćnik ili stručni komunikacijski posrednik osigurat će se u novoj školskoj godini za ukupno 59 učenika. Osim toga, udruge su prijavile projektima 22 pomoćnika za 23 učenika te su u iščekivanju odluke, a Grad Čakovec će pritom dodatno iz svog Proračuna financirati 3 pomoćnika za 3 učenika, kako bi svoj djeci s teškoćama omogućili lakši boravak u školi te uspješnije svladavanje školskih programa.

Ovim projektom otvaraju se i nova radna mjesta, a planirano je zapošljavanje pomoćnika: u I. osnovnoj školi 10 pomoćnika za 10 učenika; II. osnovnoj školi 5 pomoćnika za 5 učenika; III. osnovnoj školi 2 pomoćnika za 2 učenika; u Centru za odgoj i obrazovanje 22 pomoćnika za 30 učenika; OŠ Ivanovec 5 pomoćnika za 5 učenika i u OŠ Kuršanec 7 pomoćnika za 7 učenika.

Ukupna vrijednosti projekta je 2.310.391,80 kuna, od čega bespovratna sredstava iz ESF (Europskog socijalnog fonda) iznose 85 posto ukupnog iznosa, tj. 1.963.833,03 kuna, dok Grad Čakovec sufinancira 15 postoiznosa 346.558,77 kuna iz proračuna Grada. Projektni partner i ove školske godine je uz škole ujedno i Razvojna agencija grada Čakovca – Čakra d.o.o.

Spomenimo da je osim osiguravanja pomoćnika, olakšavanja obrazovanja djeci s teškoćama te zapošljavanja pomoćnika, jedan od ključnih ciljeva ovih hvalevrijednih projekata ujedno osvijestiti i senzibilizirati širu lokalnu zajednicu o važnosti uključivanja učenika s teškoćama u redovite osnovne škole kao temelj za ostvarenje društva jednakih mogućnosti za sve.

Nakon što završe svi natječaji, planirano je da djeca koja pohađaju čakovečke osnovne škole, a imaju valjana rješenja, ostvare pravo na pomoćnika.

 

Izvor: Grad Čakovec