MOJA PRIČA Ana Duga, predsjednica Udruge Ana za pomoć djeci i oboljelima iz Novigrada Podravskog

Bolji odnos prema osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama treba postati opća kultura i jedini je pokazatelj kvalitete našeg društva, odnosno lokalne zajednice, kaže Ana Duga

Ana Duga

 

Ana Duga je majka djece s IV stupnjem invaliditeta i ima višegodišnje iskustvo sa svime što prolaze roditelji u obrani prava i na putu boljitka djece s invaliditetom. Zato je i osnovana Ana - udruga za pomoć djeci i obiteljima.

Ana - udruga za pomoć djeci i obiteljima utemeljena je 24. ožujka 2022., a cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, povećati socijalnu uključenost i olakšati život djece i mladih, prvenstveno oboljelih od teških bolesti, onih s teškoćama u razvoju i poremećajima ponašanja i olakšati situaciju njihovih obitelji. Također je cilj udruge djeci, mladima i njihovim obiteljima učiniti dostupnima potrebne lijekove i terapije te sve ostalo za što se ukaže potreba prema razrađenim programima udruge.

- Ana - udruga za pomoć djeci i obiteljima ima tri člana. Mi u udruzi osjećamo zadovoljstvo ako uspijemo pomoći djeci i njihovim roditeljima, udruga je prvenstveno usmjerena na korisnike, odnosno, djecu i roditelje koji prolaze sve ono što sam i sama sa svojom obitelji prošla.

Program kojeg smo započeli provoditi je usmjeren na djecu s teškoćama u razvoju i ponašanju, odnosno djecu s invaliditetom. Nastojimo im pomoći u prevladaju razvojnih teškoća i uključiti svu potrebnu podršku stručnjaka, kako bi svatko izvukao maksimum svojih mogućnosti. Program se dijelom provodi u Novigradu Podravskom, a dijelom u Varaždinu. Korisnik koji uđe u program ima stalnu podršku do punoljetnosti, znači, može koristiti cijelu lepezu potrebnih usluga, od rehabilitatora, psihologa, logopeda i slično. Članovima je omogućen besplatan prijevoz od mjesta prebivališta do Varaždina. Udruga je mjesto okupljanja, druženja, igre, uglavnom mjesto na kojem djeca i roditelji pronađu nešto za sebe. U ljetnim mjesecima se okupljaju svakodnevno, a kad krene nastava samo vikendom. S početkom školske godine korisnici će moći dobiti i besplatne instrukcije školskog gradiva. Planiramo pokrenuti još puno toga kad nam financijska sredstva budu dozvolila - pojasnila nam je Ana. Ova udruga za sada ima jednog zaposlenika, samohranog tatu djeteta  poteškoćama.

- Udruga se financira od članarina, a koja nije mala, odnosno iznosi 500 kuna godišnje, baš zato da se iz tog novca ipak može nešto platiti i od donacija. Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji Ana Dugasu svojom donacijom pomogli provođenje našeg programa. Žiro račun naše udruge je: IBAN HR1623900011101339717., pa ako nas netko može i želi podržati, svaku kunu ćemo korisno potrošiti - kazala je Duga.

- Najveći problemi osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u mojoj Koprivničko-križevačkoj županiji su potpuna nedostupnost stručnjaka za rad s djecom besplatno, a nema takvih stručnjaka ni privatno, primjerice, edukacijskog rehabilitatora. Postoji naime Podravsko sunce, ali oni ne rade za vanjske korisnike. Logoped koji radi za vanjske korisnike u Podravskom suncu je nedostatan za svu djecu. Roditeljima su problem novci, ne samo za platiti stručnjaka, već i za platiti putne troškove, te boravak u drugom gradu. Samo najuporniji roditelji uspiju ostvariti najbolje za svoju djecu. Veliki je problem i okolnost da se roditelji ne znaju niti snaći da ostvare sve na što imaju pravo.

U mojoj općini Novigrad Podravski nemaju nikakvog sluha za bavljenje s potrebama osoba s invaliditetom i djece s teškoćama. Predrasude su ogromne. To se jednostavno treba mijenjati.

Dakle, baš zato treba u ruralnim područjima veća podrška društva osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama. Veliki je problem i uključivanja djece u školu. Sve piše u zakonu, ali se to nikome ne da raditi. Naime, upravo se borim za nastavu u kući, što je preporuka doktora, ali najradije bi se izbjegnulo napisano u preporukama doktora i u zakonima i strašna je borba za ostvariti napisano. Ali zato postoji niz onih koji vrlo rado uskoče u pomoć - udruge, poduzetnici, ljudi, institucije, općine, gradovi i županije. Držim da je u sredini u kojoj živim prijeko potrebna ovakva udruga, jer momentalno nema nikakvog senzibiliteta za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama - priča Ana.

- Poruka osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima je da nikad ne odustaju. Veliko hvala svima koji su uz osobe s invaliditetom i njihove obitelji. Bolji odnos prema osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama treba postati opća kultura i jedini je pokazatelj kvalitete našeg društva, odnosno lokalne zajednice - poručila je za kraj predsjednica ove novoosnovane udruge.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti